Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Košický kraj podporil podujatia pre rozvoj turizmu sumou 48.000 eur

Ilustračné foto, Košice. Foto: TASR/František Iván

Tento rok plánuje KSK vyhlásiť ďalšiu výzvu na podporu projektov zameraných tentoraz na menšie hmotné investičné aktivity a tvorbu produktov.

Košice 26. marca (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) podporil v rámci dotačnej výzvy programu Terra Incognita sumou 48.000 eur celkovo 16 podujatí, ktoré sa uskutočnia od júna do októbra tohto roku. Finančná podpora bola zameraná na kvalitné kultúrne, spoločenské a športové podujatia na území kraja. Vybrané projekty dnes prezentovali v Košiciach.

Podmienkou podpory bolo zapojenie turistickej ponuky miesta konania a jeho okolia do programu a aktivít podujatia. "Záleží nám nielen na samotnom podujatí a jeho kvalite, ale aj na tom, aké služby, hotelové či reštauračné, a aké atrakcie, zážitky či príbehy vie organizátor podujatia ponúknuť návštevníkovi v spolupráci so svojimi partnermi, či už sú to miestni podnikatelia, združenia alebo organizácie. Chceme tak ukázať návštevníkovi aj miesta v blízkosti podujatia, ktoré odrývajú ďalšie krásy nášho kraja a ponúknuť mu určitý komplex súborov zážitkov," povedala riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj Lenka Vargová Jurková.

Výzvu na predkladanie projektov vyhlásil KSK vlani v októbri. Celkovo sa o podporu od 2000 do 4000 eur uchádzalo 62 projektov. Zo 16 vybraných je sedem z regiónu Zemplína, tri z Abova, tri z Gemera, dva zo Spiša a jeden z mesta Košice. Medzi úspešnými žiadateľmi je osem neziskových organizácií, štyri organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, v troch prípadoch ide o samosprávu a v jednom o podnikateľský subjekt.

Finančnú podporu získal napríklad festival humoru v Spišskej Novej Vsi (3.-4.7.), Svätoladislavská púť v obci Debraď (27.6.), VIII. Gemerský remeselnícky jarmok v Krásnohorskej Dlhej Lúke (24.-25.7.), festival Gitarového múzea v Sobranciach (29.-29.8.) či mládežnícky turnaj vo futbale Michalovce cup 2015 (18.-21.8.). KSK prispeje aj na slávnostné uvedenie vynovenej parnej lokomotívy Krutwig do prevádzky na košickej detskej železnici (29.-30.8 a 1.9.), ako aj na priblíženie histórie Gelnického hradu s dramatizáciou legendy o hradnej pani (6.6.). Podpora sa týka aj festivalu historickej hudby Ars Antiqua Europae In Via Gothica (18.-21.9.), svätomartinského festivalu vo Veľkých Trakanoch (24.10.) či odomykania vôd Zemplínskej Šíravy v Thermalparku Šírava (14.6.).

Tento rok plánuje KSK vyhlásiť ďalšiu výzvu na podporu projektov zameraných tentoraz na menšie hmotné investičné aktivity a tvorbu produktov. Alokácia má byť opäť zhruba 48.000 eur.

"Program Terra Incognita, ktorý sa ukázal ako veľmi úspešný v roku 2013, kedy boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry, chceme potiahnuť ďalej a staviame ho ako taký pilotný projekt pre toto, ale aj nasledujúce obdobie," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa.