Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický kraj podporí originálne a nadčasové podujatia sumou 48 000 eur

Zasadnutie Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Účelom podpory podujatí s nadregionálnym významom je zvýšenie návštevnosti kraja a posilnenie jeho pozície v ponuke cestovného ruchu.

Košice 2. novembra (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlasuje prostredníctvom programu Terra Incognita dotačnú výzvu. Poskytnutie pomoci je zamerané na posilnenie duchovných a kultúrnych hodnôt a rozvoj kultúrneho turizmu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky kultúrnych, spoločenských a športových podujatí na území kraja. Výzva je dotovaná 48.000 eur, na jeden projekt možno získať minimálne 2000 a maximálne 4000 eur.

"Zámerom je vytvoriť atmosféru súťaživosti medzi organizátormi podujatí a podporiť akcie, ktoré majú potenciál ďalšieho rozvoja a už teraz využívajú danosti lokality, objektu, resp. niektorej témy programu Terra Incognita. Podporu získajú podujatia presahujúce rámec lokálnych aktivít, ktorých ambíciou je v budúcnosti zaujať návštevníkov z celého Slovenska, prípadne zahraničia a úspešne prezentovať kraj," informovala riaditeľka Kultúrneho centra KSK -sprostredkovateľského orgánu výzvy Lenka Vargová Jurková.

Účelom podpory podujatí s nadregionálnym významom je zvýšenie návštevnosti kraja a posilnenie jeho pozície v ponuke cestovného ruchu. Oprávnenými budú najmä projekty spracujúce históriu alebo príbehy miesta či regiónu, aktívne využívajúce hmotné kultúrne dedičstvo priamo na podujatí alebo založené na tradíciách. Podporená akcia by mala mať prvky interaktívnosti a multižánrovosti a vyznačovať sa originalitou zvolenej témy.

Podmienkou na získanie dotácie je aj zapojenie turistickej ponuky miesta konania podujatia do programu a aktivít. Žiadateľ to musí realizovať na báze funkčného partnerstva s inými organizáciami.

Projekty možno predkladať do konca tohto roka. V rámci výzvy budú podporené projekty realizované na území Košického samosprávneho kraja v období od 1. marca 2015 do 30. novembra 2015. Oprávnenými žiadateľmi sú právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia so sídlom na území Košického samosprávneho kraja a organizácie, ktorých zakladateľom alebo zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, ak nezabezpečujú implementáciu programu Terra Incognita a nezúčastňujú sa na hodnotení a rozhodovaní o poskytnutí dotácie.

Program Terra Incognita je samostatný program Košického samosprávneho kraja na podporu rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky produktov a služieb na troch tematických cestách - Železnej, Gotickej a Vínnej.