Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Košický kraj schválil zámer vybudovania kreatívneho centra

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Predbežne odhadovaný rozpočet kreatívneho centra je v sume približne 22,8 milióna eur. Spolufinancovanie má byť z 85 percent z fondov EÚ, 10 percent zo štátneho rozpočtu a päť percent z KSK.

Košice 17. októbra (TASR) - Podporovať rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu bude cieľom Kreatívneho centra Košického kraja. Investičný zámer jeho vybudovania v areáli na Strojárenskej ulici č. 3 v Košiciach dnes schválilo zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK).

Predbežne odhadovaný rozpočet kreatívneho centra je v sume približne 22,8 milióna eur. Spolufinancovanie má byť z 85 percent z fondov EÚ, 10 percent zo štátneho rozpočtu a päť percent z KSK.

Na financovanie kreatívnych centier v ôsmich samosprávnych krajoch Slovenska sú určené prostriedky v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 - 2020. Cieľom je vytvoriť priaznivé prostredie pre rozvoj kreatívneho talentu, jeho podnikateľského ducha a podpora netechnologických inovácií a dopytu po kreatívnej tvorbe, ako aj stimulovanie podpory zamestnanosti a tvorby pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

"Kreatívne centrum bude mať ambíciu viac prepojiť biznis sektor s verejným sektorom a so sektorom vzdelávania. Spolupráca na spoločných projektoch v rámci kreatívnych sektorov, ale aj spolupráca kreatívnych odvetví s inými sektormi hospodárstva má potenciál pre inovácie, zatraktívnenie regiónu a rozvoj zamestnanosti," uvádza sa v materiáli pre krajských poslancov.

Predmetný areál je vo vlastníctve KSK a už teraz ho využívajú podnikatelia v kreatívnom priemysle. Väčšina objektov v ňom si pritom vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu a areál aktuálne nespĺňa kvalitatívne ani estetické parametre súčasnosti. Po schválení investičného zámeru vybudovania centra začne príprava stavebno-technickej dokumentácie. Predpokladaný termín vyhlásenia výzvy na žiadosti o finančný príspevok v rámci operačného programu je prvý polrok 2017.

Súčasťou Kreatívneho centra má byť napríklad kreatívny inkubátor – služby určené pre fyzické osoby nepodnikateľov, ktorí si počas inkubačného procesu založia firmu či kreatívny akcelerátor – program zameraný na podporu začínajúcich a už existujúcich podnikateľov v sektore kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

V danej zóne už pôsobí kultúrne centrum a otvorená zóna pre umenie, kreativitu a spoluprácu Tabačka Kulturfabrik. "To, čo sa podarilo urobiť v uplynulých rokoch, myslím si, že v strednej Európe asi ťažko má konkurenciu, dokonca aj ľudia, ktorí sem chodia z krajín západnej Európy hovoria, že je to úžasné. Je tam ešte obrovské množstvo nevyužitých priestorov, z ktorých časť postupne prenajímame. V každom prípade si myslím, že za pár rokov, ak nám tento projekt vyjde, bude Tabačka skutočne tým inkubátorom, o ktorý nám v oblasti kreatívneho priemyslu ide," uviedol pre novinárov predseda KSK Zdenko Trebuľa.