Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Košický kraj si na opravy ciest chce požičať od EIB

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ďalšie financie by mali ísť na projekty v oblasti školstva, športu, kultúry a sociálnych vecí.

Košice 21. júna (TASR) – Na financovanie infraštruktúry so zameraním na opravy ciest chce Košický samosprávny kraj (KSK) použiť úver od Európskej investičnej banky (EIB) v celkovej výške 30 miliónov eur. O úvere budú rozhodovať na budúci týždeň v pondelok 27. júna poslanci krajského zastupiteľstva.

Na opravy ciest tretej a druhej triedy v celkovej dĺžke 60 kilometrov spolu s nákupom mechanizmov na údržbu by malo ísť 16,8 milióna eur. Ďalšie financie by mali ísť na projekty v oblasti školstva, športu, kultúry a sociálnych vecí.

Plánovaná rekonštrukcia sa týka vybraných úsekov ciest, ktoré sa nedostali do projektov s podporou eurofondov alebo iných zdrojov. Ide najmä o cesty III. triedy, najmä v okresoch Košice okolie, Spišská Nová Ves a Gelnica, ale aj Rožňava, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Výška investície na tento účel je zhruba 10,9 milióna eur. Okrem toho za 5,8 milióna eur chce samospráva nakúpiť nové mechanizmy pre krajskú správu ciest.

Hoci úverom dôjde k zvýšeniu celkového dlhu kraja, snahou je podľa predsedu KSK Zdenka Trebuľu využiť výhodné úrokové sadzby EIB. "Ak by sme v tomto období nevyužili túto skutočnosť, išli by sme sami proti sebe, pretože ten investičný dlh nám začne narastať a v konečnom dôsledku v priebehu možno roka - dvoch bude tá oprava ciest stáť úplne iné peniaze," povedal na aprílovom zasadnutí krajského zastupiteľstva.

Medzi ďalšími plánovanými investičnými projektmi z úveru EIB sú atletická hala pre košické Športové gymnázium, nové telocvične na gymnáziu v Trebišove a na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Spišskej Novej Vsi, znižovanie energetickej náročnosti domovov sociálnych služieb v kraji, projekt Poradenského domu v Košiciach či rozšírenie depozitára Východoslovenského múzea v Košiciach - Šaci.