Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický kraj využil leto na opravy stredných škôl za 4,7 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Novú fasádu budú mať aj Gymnázium Alejová v Košiciach, Hotelová akadémia v Spišskej Novej Vsi, Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, SOŠ technická v Rožňave a Gymnázium Sobrance.

Košice 26. augusta (TASR) - Letné prázdniny využil Košický samosprávny kraj (KSK) na opravy stredných škôl a školských zariadení. "Posledné týždne sa snažíme pripraviť priestory škôl tak, aby sa žiaci mohli v septembri vrátiť do vynovených učební. Celkovo sme na práce prebiehajúce počas leta vyčlenili približne 4.700.000 eur," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Aktuálne sa na krajských školách realizujú opravy fasád, sociálnych zariadení, odborných učební, výmeny okien či rekonštrukcie telocviční. Odborné učebne renovujú napríklad na košickom Gymnáziu Šrobárova, Strednej odbornej škole (SOŠ) Gemerská, SOŠ Ostrovského či na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi, informoval Úrad KSK. Jednou z najväčších rekonštrukcií počas leta je oprava budovy SOŠ Jozefa Szakkayho na Grešákovej ulici v Košiciach za 470.000 eur. "Budova školy bola postavená v 30. rokoch minulého storočia, okná na prvých dvoch poschodiach boli ešte pôvodné, takže v súčasnosti sa už rozpadávali a boli energeticky neefektívne. Po prázdninách bude na žiakov čakať aj nová fasáda školy, takže sa veľmi tešíme, že sme sa po rokoch dočkali takejto väčšej rekonštrukcie," konštatovala riaditeľka školy Eva Matejová.

Novú fasádu budú mať aj Gymnázium Alejová v Košiciach, Hotelová akadémia v Spišskej Novej Vsi, Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach, SOŠ technická v Rožňave a Gymnázium Sobrance.

Na SOŠ ekonomickej v Spišskej Novej Vsi vymenia okná a dvere, Gymnázium v Krompachoch bude mať nové oplotenie, podlahy vymenia na SOŠ automobilovej v Košiciach. Rekonštrukcia sa týka aj elokovaného pracoviska košickej SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Rozhanovciach, elektroinštaláciu a podlahy opravia na prízemí budovy Gymnázia Javorová v Spišskej Novej Vsi.

Obnova zahŕňa aj školské športoviská. "Do konca septembra plánujeme opraviť telocvičňu na SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach, na Strednej zdravotníckej škole v Michalovciach prešlo opravou multifunkčné ihrisko a nové opláštenie telocvične bude mať SOŠ Gemerská v Košiciach. Verím, že aj takýmito krokmi sa nám podarí rozhýbať našu mládež a zvyšovať kvalitu podmienok športovania v kraji," uviedol Trnka.

V opravách bude kraj pokračovať aj na jeseň. Rekonštruovať sa bude fasáda budovy Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach a telocvičňa SOŠ Učňovská v Košiciach-Šaci.

V školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK došlo v minulom školskom roku pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu k prerušeniu vyučovania 9. marca.