Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Mladíkov z Trebišovského okresu obvinili z drogovej činnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/KR PZ v Prešove

Hrozí im trest odňatia slobody na tri až desať rokov, mladistvému sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

Kráľovský Chlmec 10. júna (TASR) - Za výrobu omamných a psychotropných látok, ich prechovávanie a odpredávanie obvinili 16-ročného Richarda a 21-ročného Daniela z Kráľovského Chlmca. S drogami mali podľa polície obchodovať v Trebišovskom okrese. Hrozí im trest odňatia slobody na tri až desať rokov, mladistvému sa trestná sadzba znižuje na polovicu.

Mladíkov prichytili policajti v pondelok (8.6.) vo večerných hodinách v Kráľovskom Chlmci pri prehliadke auta, ktoré riadil obvinený Daniel. "Pri prehliadke, pod sedadlom spolujazdca, bolo nájdené vrecúško s kryštalickou látkou v škatuli od cigariet. Spolujazdcovi, obvinenému Richardovi, policajti pri prehliadke našli a zaistili igelitové vrecúško s kryštalickou látkou, ktoré mal vo vrecku. Zaistené veci budú podrobené expertíznemu skúmaniu," informovala dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Policajti oboch podozrivých mladíkov zadržali a umiestnili do cely policajného zaistenia. Predbežná expertíza Kriminalistického a expertízneho ústavu v Košiciach potvrdila, že v jednom z vrecúšok sa nachádza metamfetamín v množstve 1,36 gramu s priemerným - 74,7 percenta - obsahom omamnej látky, z ktorého by bolo možné pripraviť 25 až 102 obvykle jednorazových dávok drogy schopných ovplyvniť psychiku konzumenta.

"Vo vozidle policajti zaistili aj strelnú zbraň zn. Glock, ktorú má starší z obvinených (21) v legálnej držbe, avšak došlo k porušeniu zákona o zbraniach pri jej uložení a o tomto delikte rozhodne správny orgán," doplnila Mésarová. V tomto prípade konanie obvineného za skutok, pre ktorý je obvinený, je v rozpore so zákonom o zbraniach a strelive, preto nemôže byť majiteľom zbrane, resp. nebude splnená podmienka bezúhonnosti, ako aj podmienka spôsobilosti na držanie zbrane. O tom však musí podľa hovorkyne ešte rozhodnúť správny orgán. Zaistená zbraň bude tiež podrobená expertíznemu skúmaniu.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva v Trebišove mladých mužov obvinil zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi spáchaného formou spolupáchateľstva. Zároveň podal prokurátorovi podnet na spracovanie návrhu na vzatie oboch obvinených do väzby.