Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Nemocnica v Krompachoch zakúpila techniku pre akútnych pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Ventilátor slúži na umelú pľúcnu ventiláciu nielen pre dospelých, ale aj pediatrických pacientov.

Krompachy 24. júla (TASR) - Nemocnica Krompachy zakúpila nedávno modernú medicínsku techniku pre akútnych pacientov v hodnote 11.000 eur. "Nový ventilátor na umelú pľúcnu ventiláciu je určený pre intenzívnu starostlivosť o pacientov so zlyhávaním alebo zlyhaním respiračného systému," informoval konateľ nemocnice Miroslav Kraus.

Dodal, že ventilátor slúži na umelú pľúcnu ventiláciu nielen pre dospelých, ale aj pediatrických pacientov. Jeho benefitom je systematické delenie režimov invazívnej a neinvazívnej pľúcnej ventilácie. V krompašskej nemocnici bude slúžiť prevažne pacientom na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"Zabezpečenie moderného prístroja viedlo k zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti u kriticky chorých pacientov so zlyhávaním dýchania, ktorá je jednou zo základných životných funkcií," konštatoval Kraus.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny je svojou pôsobnosťou nadregionálne a ošetruje pacientov nielen z Krompách, ale aj obyvateľov z hraničných obcí a okresov. Aktuálne disponuje štyrmi lôžkami. Ročne je na ňom hospitalizovaných viac ako 130 pacientov, z čoho si takmer 75 percent vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Nemocnica Krompachy zabezpečuje základnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť 50.000 obyvateľov.