Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Modernejšie vybavenie v Košickom kraji získalo 12 odborných škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vďaka eurofondom postavili v SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci dielne odborného výcviku.

Košice 14. februára (TASR) - Dvanásť stredných odborných škôl (SOŠ) v Košickom kraji získalo na svoju modernizáciu spolu 3.680.000 eur. Zapojili sa do výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK).

Vďaka eurofondom postavili v SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci dielne odborného výcviku. Nové jazykové laboratóriá a laboratóriá elektrotechniky pribudli v Strednej priemyselnej škole (SPŠ) elektrotechnickej v Košiciach, SOŠ drevárskej a SPŠ technickej v Spišskej Novej Vsi. Moderné CNC stroje - frézovačky, sústruhy, priemyselné roboty, kolaboratívne roboty - a učebňu silnoprúdovej techniky majú v SPŠ strojníckej v Košiciach a SOŠ techniky a služieb vo Veľkých Kapušanoch. Štyri odborné učebne zrekonštruovala SOŠ ekonomická v Spišskej Novej Vsi. V SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Košiciach pribudol nový traktor s pluhom, sejačkou a rozmetadlom priemyselných hnojív.

Vzdelávanie na modernejšej úrovni ponúka aj košická SOŠ beauty služieb, kde v prevádzke odborného výcviku v kaderníctve zakúpili nové kreslá, zrkadlá a prístroje na ošetrenie vlasov. V kozmetických prevádzkach pribudli nové ležadlá, pojazdné vozíky či prístroje na ošetrenie pleti. Staré stroje v práčovni a žehliarni nahradili nové.

"Škola musí reagovať na nové trendy, ktoré prináša aj segment beauty služieb. Technologický postup spred 15 - 20 rokov sa už nedá porovnať s tým, čo sa deje teraz. Ak chce naša škola byť školou tretieho tisícročia, musí reagovať na trendy a tomu prispôsobiť aj svoje materiálne vybavenie. Žiaci sú tak lepšie pripravení na trh práce a vedia reagovať na požiadavky ich budúcich zamestnávateľov," uviedla riaditeľka košickej SOŠ Ingrid Sedláková.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku aj v košickom regióne pociťujú zamestnávatelia nedostatok absolventov stredných odborných škôl. "Chceme tieto profesie zatraktívniť a našich žiakov zároveň čo najlepšie pripraviť na trh práce," povedal. S novými projektovými zámermi sa kraj podľa neho uchádza o ďalších takmer 12 miliónov eur z výzvy Fondu na spravodlivú transformáciu.