Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košický samosprávny kraj plánuje začať ďalšiu etapu rekonštrukcií škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Na tento rok vyčlenil kraj na rekonštrukciu škôl a budovanie nových športovísk takmer 11 miliónov eur.

Košice 4. júna (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) ešte pred letom plánuje začať ďalšiu etapu rekonštrukcií stredných škôl, ktorých je zriaďovateľom. Celkovo sú napriek pandémii v tomto roku naplánované rekonštrukcie a opravy na viac ako polovici krajských škôl, informoval Úrad KSK.

„Už tradične využijeme na zásadnejšie práce aj letné prázdniny, keď chceme spustiť napríklad rekonštrukciu elektroinštalácie na Gymnáziu na Opatovskej ceste v Košiciach, začneme budovať spojovaciu chodbu medzi budovami na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Michalovciach a v pláne je aj výstavba športového areálu na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Opravu fasády dokončia na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) elektrotechnickej v Košiciach, obnova a zateplenie Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Spišskej Novej Vsi je podľa Trnku prípravnou fázou na realizáciu projektu zelenej strechy, zelenej fasády a vodozádržných opatrení.

Na tento rok vyčlenil kraj na rekonštrukciu škôl a budovanie nových športovísk takmer 11 miliónov eur. Na práce využil väčšinu končiaceho sa školského roka, keď stredné školy vyučovali dištančne. K výmene okien došlo napríklad na Gymnáziu v Gelnici, Gymnáziu Javorová v Spišskej Novej Vsi, na SOŠ priemyselných technológií v košickej Šaci či na Obchodnej akadémii (OA) Watsonova v Košiciach. Ukončená bola aj rekonštrukcia sociálnych zariadení pri telocvični na Obchodnej akadémii Polárna a výmena podláh v učebniach na SPŠ dopravnej v Košiciach. V týchto dňoch finišujú práce na rekonštrukcii fasády košického Gymnázia na Alejovej ulici, informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Medzi najväčšie tohtoročné investície patria prebiehajúce rekonštrukcie historickej budovy košického Gymnázia Šrobárova za 1.635.000 eur a školského internátu SOŠ Jozefa Szakkayho za 1.545.000 eur. Kraj aktuálne opravuje aj historickú budovu SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci za 960.000 eur, komplexne rekonštruuje aj budovu Gymnázia v Sobranciach.

Ešte pred letom sa chystá rozsiahla rekonštrukcia elektroinštalácie na OA Watsonova, výmena okien na SOŠ informačných technológií na Ostrovského v Košiciach či rekonštrukcia fasády na budovách SPŠ technickej v Spišskej Novej Vsi.

Pri menších opravách krajských budov KSK využíva aj služby Sociálneho podniku KSK.