Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Regionálna samospráva vydala publikáciu Cyklotrasy v KSK

Publikácia je základnou informáciou pre všetkých, ktorí sa rozhodnú plánovať cykloturistické trasy v Košickom samosprávnom kraji.

Košice 10. augusta (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) zmapoval v roku 2011 stav cyklotrás. "Výstupom bola rozsiahla analýza, ktorá slúži najmä na naše účely, napríklad pri plánovaní rôznych aktivít. Vzhľadom na to, že sa nám podarilo získať z mapovania cenné údaje, rozhodli sme sa časť z nich publikovať v publikácii Cyklotrasy v KSK," informovala TASR vedúca referátu cestovného ruchu Úradu KSK Adriana Šebešová.

Podľa nej je táto publikácia základnou informáciou pre všetkých, ktorí sa rozhodnú plánovať cykloturistické trasy v kraji. "Bude sa aktualizovať až po ďalšom mapovaní stavu cyklotrás na našom území, ktoré by sa malo realizovať v roku 2016," dodala.

V tomto roku bola na území KSK zatiaľ vyznačená cykloturistická trasa v úseku Slanec - Izra - štátna hranica v dĺžke 20 kilometrov. Ako poznamenala Šebešová, táto trasa je financovaná Agentúrou na  podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o., z projektu ACCSES2MOUNITAIN. V súčasnosti prebieha vyznačenie ďalších cykloturistických trás na Spiši, ktoré realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Spiš. Na Tokaji sa uskutočňuje obnova cykloturistických trás.

"KSK zároveň koordinuje realizáciu dvoch veľkých regionálnych projektov na budovanie cyklotrás. Je to realizácia medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 11 v dĺžke asi 41 kilometrov a diaľková cyklotrasa Zemplínska cyklomagistrála - prepojenie Zemplínskej šíravy s Tokajom v dĺžke 85 kilometrov," doplnila Šebešová s tým, že obidva projekty sú v začiatkoch. V súčasnosti sa realizujú štúdie uskutočniteľnosti, prebieha komunikácia smerom k samosprávam, cez ktoré sú trasy plánované, začal sa proces budovania partnerstiev a vyhľadávania finančných zdrojov na projektové dokumentácie pre územné rozhodnutia. Realizácia je odhadovaná na šesť až sedem rokov.