Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukcia cez eurofondy čaká v Košickom kraji 4 múzea a hvezdáreň

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Stav múzeí podľa regionálnej samosprávy nezodpovedá súčasným požiadavkám návštevníkov.

Košice 16. mája (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) zrealizuje tento rok päť investičných projektov v kultúrnych zariadeniach, na ktoré vlani získal prostriedky z eurofondov v celkovej výške 8,6 milióna eur. Rekonštrukcia čaká Banícke múzeum v Rožňave, Kaštieľ v Trebišove, Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi, michalovskú Hvezdáreň a Zemplínske múzeum v Michalovciach.

"Rekonštrukcie sa budú týkať riešenia havarijných stavov, základného vybavenia, infraštruktúry, rozvodov, okien, dverí, podláh aj exteriérov. Momentálne je tesne pred ukončením kontrola výsledkov verejných obstarávaní na príslušnom sprostredkovateľskom orgáne," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Stav múzeí podľa regionálnej samosprávy nezodpovedá súčasným požiadavkám návštevníkov. Ide o historické objekty, ktoré si vyžadujú veľké náklady na prevádzku, ale aj na rekonštrukciu. Projekty sú financované z Regionálneho operačného programu (ROP), ukončené majú byť do konca tohto roku.

KSK uspel aj s ďalšími dvoma investičnými projektmi v oblasti podpory pamäťových a fondových inštitúcií a nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Prvým je projekt obnovy jazdiarne v areáli trebišovského kaštieľa, ktorý je sídlom Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína, s celkovými nákladmi 2,49 milióna eur. Druhý sa zameral na revitalizáciu depozitára Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach – Šaci s rozpočtom 600.000 eur.

"Obidva napĺňajú ciele výzvy - zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb, rekonštruovať, rozširovať a modernizovať objekty, obstarať ich vybavenie a revitalizovať tak významné pamiatkové objekty," uviedla Bobriková.

KSK patrí podľa jej slov medzi najúspešnejšie kraje pri získavaní prostriedkov z eurofondov na investičné projekty v oblasti kultúry. Z ROP realizoval v minulosti rekonštrukcie VSM a Východoslovenskej galérie (VSG) v Košiciach, Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave a Letohrádku Dardanely v Markušovciach. Z prioritnej osi venovanej Európskemu hlavnému mestu kultúry (EHMK) Košice 2013 získal KSK na sedem tzv. Ostrovov kultúry viac ako 9,6 milióna eur. Nové otvorené zóny vznikli vo VSM, VSG, v areáli Katovej bašty, Divadle Thália, Bábkovom divadle, Barkóczyho paláci a vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach.