Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košický kraj schválil nájom kreatívcom v budove na Továrenskej ulici

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na vytvorenie centra získal kraj 18 miliónov eur z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Košice 28. júna (TASR) – Košický samosprávny kraj prenajme občianskemu združeniu STROJ nebytové priestory v budove na Továrenskej ulici 3 v Košiciach.

Združenie zastupuje zhruba 30 kreatívnych subjektov a jednotlivcov, ktorí v súčasnosti sídlia v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici. Pre komplexnú rekonštrukciu budovy, v ktorej vznikne Kreatívne centrum Košického kraja, s nimi kraj ukončil nájomné zmluvy v týchto priestoroch.

Nájom pre združenie v objekte na Továrenskej v pondelok schválilo Zastupiteľstvo KSK. Ako informoval predseda KSK Rastislav Trnka, túto budovu kraj zrekonštruoval za pomoci Sociálneho podniku KSK. Do časti priestorov sa presťahuje krajské divadlo Romathan.

„Chceme udržať a podporiť komunitu kreatívcov, s ktorou rátame aj v budúcnosti po vzniku Kreatívneho centra Košického kraja. Keďže budova, v ktorej doposiaľ sídlili, prejde v najbližších mesiacoch rozsiahlou rekonštrukciou, snažili sme sa nájsť pre nich iné vhodné priestory, v ktorých by mohli ďalej tvoriť a vykonávať svoju činnosť,“ uviedol.

Výška nájomného sa podľa kraja odvíja od priemerných cien, ktoré platili nájomcovia v pôvodných priestoroch na Strojárenskej. KSK deklaruje, že chce podporiť kreatívne umenie komplexne a v súčasnosti pripravuje vytvorenie zázemia pre nezriaďovanú kultúru, ktoré vznikne vďaka projektu kreatívneho centra. Projekt je v štádiu prípravy verejného obstarávania na zhotoviteľa rekonštrukčných prác. Na vytvorenie centra získal kraj 18 miliónov eur z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Vďaka týmto finančným prostriedkom zrekonštruujú existujúce budovy v areáli na Strojárenskej ulici a pribudnú nové inovatívne technológie, ktoré pomôžu rozvíjať tvorivý potenciál umeleckých a kreatívnych odvetví v Košickom kraji.