Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

K 100. výročiu zasadnutia Košickej župy vydali suvenírovú bankovku

Špeciálnu suvenírovú bankovku vydal Košický samosprávny kraj (KSK) s motívom budovy svojho úradu, mapou a erbom (na snímke). Foto: TASR Marián Holubčík

Bankovka s nominálnou hodnotou nula eur vychádza v náklade 10.000 kusov, do predaja ide polovica. Autorom je ilustrátor Adrian Ferda.

Košice 15. apríla (TASR) - Špeciálnu suvenírovú bankovku vydal Košický samosprávny kraj (KSK) s motívom budovy svojho úradu, mapou a erbom. Limitovaný počet bankoviek s farebnou prítlačou je venovaný nadchádzajúcemu 100. výročiu prvého zasadnutia zastupiteľstva Košickej župy.

Bankovka s nominálnou hodnotou nula eur vychádza v náklade 10.000 kusov, do predaja ide polovica. Autorom je ilustrátor Adrian Ferda. Výťažok z predaja poputuje pre Nadáciu KSK, ktorá podporuje talenty a rodinám v nepriaznivej životnej situácii pomáha s nákladmi na voľnočasové aktivity detí. Informoval o tom v pondelok predseda KSK Rastislav Trnka.

Na zberateľskej bankovke dominuje kresba historickej budovy Úradu KSK v Košiciach, ktorá v minulosti slúžila na potreby vojenského veliteľstva. Prvé zasadnutie Košickej župy sa konalo v prvorepublikovom Československu 23. apríla 1924 v budove súčasnej Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Súčasťou vydania je aj limitovaná edícia bankovky, ktorá má na ľavej strane prítlač s logom "100" vo farbe príslušného regiónu. V každom zo štyroch regiónov vychádza 300 kusov - v červenej farbe pre Gemer, zelenej pre Spiš, zlatožltej pre Abov a modrej pre Zemplín.

Ako informoval KSK, záujemcovia si môžu suvenír kúpiť počas nadchádzajúcich Župných dní, ktoré sa začnú 22. apríla. Po ich skončení od 18. mája budú bankovky v predaji aj vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach do vypredania zásob.