Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Košický kraj

Košický kraj schválil 30.000 eur na pomoc južnej Morave

Na snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Lužice v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom v piatok 25.júna 2021. Foto: TASR - Vladimír Miček

Podľa uznesenia ide o prejav solidarity s ľuďmi južnej Moravy, ktorých 24. júna postihli ničivé búrky a tornádo.

Košice 28. júna (TASR) – Finančnú nenávratnú výpomoc v sume 30.000 eur Juhomoravskému kraju v Českej republike v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Podľa uznesenia ide o prejav solidarity s ľuďmi južnej Moravy, ktorých 24. júna postihli ničivé búrky a tornádo.

Vzhľadom k tomu, že ide o bratský český národ, s ktorým má Slovensko vynikajúce susedské vzťahy a spolu sme žili viac ako 70 rokov v jednom štáte, táto iniciatíva je opodstatnená,“ uviedol poslanec Emil Ďurovčík, ktorý návrh pomoci na rokovaní predložil. Pôvodne malo ísť o pomoc v sume 10.000 eur, poslanec Martin Smrčo to navrhol zvýšiť na 30.000 eur. Za takéto uznesenie hlasovalo 51 poslancov, nikto nehlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

Je to symbolická pomoc, berieme to ako prejav solidarity po naozaj nevídanej katastrofe z minulého týždňa,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka pre novinárov. Keďže návrh vznikol tesne pred zasadnutím zastupiteľstva, nevedel upresniť, z akej časti rozpočtu peniaze pôjdu. „Zatiaľ neviem povedať, z ktorej položky to bude,“ konštatoval.

Prírodná katastrofa zasiahla oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave. Zomrelo najmenej päť ľudí, zranenia utrpelo viac ako sto ďalších. Obce hlásia poškodenie stoviek domov, desiatky z nich budú musieť zbúrať. Výrazné materiálne škody vznikli aj na ďalšom majetku ľudí, právnických subjektov a spoločenstiev, ako i na úrode poľnohospodárskych plodín a zeleni.