Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Na košickom Luniku IX predĺžia voľby

Rómovia pred volebnou miestnosťou vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 na sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 15. novembra 2014. Foto: TASR/František Iván

Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút.

Košice 15. novembra (TASR) – Volebné moratórium v rámci komunálnych volieb sa skončí zatvorením volebných miestností o 20.00 h. Výnimkou bude košické sídlisko Lunik IX., kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie.

"Uzatvorením volebných miestností končí aj volebné moratórium s výnimkou jednej obce, kde sa voľby predlžujú," uviedla dnes zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Voľby na Luniku IX. prerušili od 10.30 h do 11.08 h pre podozrenie z kupovania hlasov.

Podľa Chmelovej sa tu napokon volebná korupcia nepotvrdila. "V čom bol problém, ktorý sa tým odstránil, bola nevhodne umiestnená zástena, za ktorou volič upravoval hlasovací lístok a pomohol si možno nejakým pomocným papierikom. Ale takáto pomôcka neznamenala, že išlo o kupovanie hlasov," vysvetlila zapisovateľka ÚVK.

Neskoršie zatvorenie volebnej miestnosti na Luniku IX. nebude mať vplyv na sčítanie hlasov v iných volebných miestnostiach po Slovensku. Prvé predbežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb očakávajú štatistici okolo 21.30 h.

Komunálne voľby na košickom rómskom sídlisku Lunik IX dnes predpoludním prerušili na 38 minút.

"Jedna volička vo volebnej miestnosti opisovala na hlasovací lístok z lístočka s menami kandidátov, čo dostala vonku," uviedla pre TASR predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková.

Na lístočku sa nachádzali konkrétne mená kandidátov s poradovými číslami na primátora Košíc, starostu Lunika IX, aj poslanca do mestského zastupiteľstva.

Voľby preto prerušili od 10.30 h do 11.08 h s podozrením, že podobných lístkov mohlo byť viac. Privolaná polícia podľa šéfky volebnej komisie vzala so sebou osoby podozrivé z porušenia zákona. "Pokračujeme ďalej, voľby budú o 38 minút predĺžené," povedala Straková.