Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V kauze dvoch mafiánskych vrážd odsúdili trojicu obžalovaných

Branislav A. Foto: TASR

Senát Okresného súdu Košice I uznal vinnými Branislava A., označovaného za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, jeho brata Erika A. a Štefana F.

Košice 24. júna (TASR) – V košickej väznici dnes padol rozsudok v kauze dvoch mafiánskych vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 2001 a 2003 v okrese Michalovce. Senát Okresného súdu Košice I uznal vinnými Branislava A., označovaného za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, jeho brata Erika A. a Štefana F.

Keďže Branislav A. si už odpykáva výnimočný trest doživotia, súd v jeho prípade upustil od súhrnného trestu. Erik A. dostal trest odňatia slobody na 12 rokov s ochranným dohľadom na jeden rok a Štefan F. trest 20 rokov za mrežami s ochranným dohľadom na tri roky, obaja so zaradením v tretej nápravnovýchovnej skupine. Všetci traja sa proti rozsudku odvolali.

Súd sa opieral najmä o výpovede dvoch chránených svedkov, ako aj ďalšie svedecké výpovede. Podľa rozsudku Erik A. v snahe uniknúť trestnému stíhaniu v inej trestnej veci nahovoril brata na fyzickú likvidáciu Jaroslava Baláža, ktorý mal pred tým podpísať priznanie. Branislav A. a Štefan F. spolu s ďalšími osobami 2. februára 2001 Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičarovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho uškrtili povrazom a nahé telo zakopali pri obci Krišovská Liesková. Štefan F. okrem toho podľa rozsudku spáchal aj vraždu Ivana Skapinyeca, a to vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Mladíka zaškrtil rukami a potom zakopal pri Veľkých Kapušanoch. 

Obžalovaní odmietli vinu

Obžalovaní v záverečných rečiach odmietli vinu, spolu s obhajcami hovorili o nezákonných postupoch pri vyšetrovaní, nedôveryhodnosti hlavných svedkov, či rozporoch v ich výpovediach. Výpovede Nikolu P., bývalého člena tejto organizovanej skupiny tzv. Adamčovcov, označili za účelové klamstvá, pričom ho obvinili zo zámeru získať si v pozícii chráneného svedka beztrestnosť. Ako chránený svedok na pojednávaní vystupoval aj ďalší ich bývalý kamarát Július K.

"Obžaloba je taká, akí sú svedkovia. Ide o reprezentantov v oblasti krivej výpovede," uviedol Branislav A. v záverečnej reči. Obžalobu označil za zmes domnienok bez dôkazov.

Ďalší obžalovaný Štefan F. v emotívnej záverečnej reči prisahal na svoju česť a svedomie, že je nevinný.

Prokurátor odmietol nezákonnosť úkonov v prípravnom konaní, ako aj údajné "kupovanie" svedkov zo strany polície a prokuratúry. Rozpory vo výpovediach svedkov sa podľa neho netýkajú samotných vrážd, ale nepodstatných vecí. "Vo veci existuje celý rad zákonných a hodnoverných dôkazov, na základe ktorých je možné uznať vinu obžalovaných," povedal v záverečnej reči.

Rozsudok padol v priestoroch väznice

Pojednávanie, ktoré začalo pred rokom, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, rozsudok v priestoroch väznice padol dnes večer okolo 20.00 h.

"Musím vyjadriť jednoznačne svoje veľké sklamanie nad týmto rozhodnutím súdu, pretože je nezákonné, je absolútne nelogické, nevychádza ani z tých dôkazov, ktoré vykonal okresný súd, a nebol vôbec odôvodnený," reagoval jeden z trojice obhajcov Milan Kuzma.