Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Manželia zložili už vyše 200 veľkých puzzle

Výstavu krásnych obrazov a fotografií pripomínajú priestory domu manželov Sinčákovcov v obci Brehov v okrese Trebišov. V skutočnosti ide o množstvo zarámovaných puzzlí, ktorých skladaniu sa ako hobby manželia venujú už roky. Celkovo doteraz zložili okolo 220 veľkých puzzlí. Foto: TASR/Roman Hanc

So svojou zbierkou by sa mohli dostať aj do Slovenskej knihy rekordov. Zaujímavou je skladačka tvoriaca funkčné nástenné hodiny.

Brehov 10. júna (TASR) – Výstavu krásnych obrazov a fotografií pripomínajú priestory domu manželov Sinčákových v obci Brehov v okrese Trebišov. V skutočnosti ide o množstvo zarámovaných puzzle, ktorých skladaniu sa manželia venujú už roky. Celkovo dosiaľ zložili zhruba 220 veľkých puzzle.

"Väčšinou máme 1000-dielikové, potom 1500, 2000 aj 3000-dielové. Najväčšie máme 5000-kusové, ale to ešte len začínam skladať," hovorí Adela Sinčáková. Spolu s manželom Andrejom bývajú v bytovke v Košiciach, do Brehova chodia na chalupu, kde na stenách vystavujú zložené skladačky.

Mnohým by k skladaniu malých častí chýbala trpezlivosť. "Nás to baví a upokojuje, je to pre nás relax. Mne stačí, keď pri káve denne doložím jeden alebo pár dielikov, a už som rada, že je toho menej. A keď to zložíme, tak je to niečo nádherné," vysvetľuje Sinčáková.

Prvé puzzle ako darček dostali manželia od dcéry z Anglicka v roku 2002, neskôr pribudli ďalšie. Intenzívnejšie sa začali venovať skladaniu, keď manžel odišiel do výsluhového dôchodku a keď si v roku 2009 kúpili v Brehove chalupu. Puzzle dostávali od detí, a aj sami si ich začali kupovať. "V zime sme ich skladali v Košiciach, potom sme prišli sem, tu sme to zarámovali a začali dávať na stenu. Teraz toho máme dokopy 215 až 220 kusov," priblížila Sinčáková.

Zložené puzzle zahŕňajú najrôznejšie motívy, architektonické stavby, obrazy miest, krajiny či prírody. Zaujímavou je napríklad skladačka tvoriaca funkčné nástenné hodiny. Adela Sinčáková nevie o nikom ďalšom na Slovensku, kto by mal takú veľkú zbierku puzzle. Predpokladá preto, že by sa ňou mohli dostať aj do Slovenskej knihy rekordov.