Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Masové tancovanie karičky v centre Košíc pre koronavírus presunuli

Košice, archívna snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Abovská karička 2020 sa mala pôvodne konať v júni, neskôr ju presunuli na 17. septembra.

Košice 24. augusta (TASR) – Masové tancovanie karičky na košickej Hlavnej ulici sa v tomto roku neuskutoční, dôvodom je nepriaznivý vývoj týkajúci sa pandémie nového koronavírusu. TASR o tom za organizátorov informovala Katarína Čániová.

Abovská karička 2020 sa mala pôvodne konať v júni, neskôr ju presunuli na 17. septembra. „Nácviky aj príprava bežali do poslednej chvíle. Aktuálny ôsmy ročník tejto veľkej tancovačky na košickej Hlavnej ulici, ktorej sa za sedem uplynulých rokov zúčastnilo takmer 6000 ľudí, je presunutý na budúci rok. Rovnako ako medzinárodný folklórny festival Cassovia Folkfest, ktorý tancovaním karičky vždy odštartoval,” uviedla.

Karičku organizátori odštartovali v rámci titulu Košice - Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, odvtedy sa v centre mesta tancuje každý rok a zakaždým došlo aj k vytvoreniu rôznych ustanovujúcich slovenských rekordov. Jednotlivé ročníky mali rozličné prívlastky, tento rok názov prvýkrát odvodili od kruhového tanca z regiónu Abov. Odborným garantom podujatia je umelecký vedúci folklórneho súboru Železiar Vladimír Urban.