Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Medici zaškolili 250 žien na efektívne samovyšetrenie prsníkov

Na ilustračnej snímke záber na mamografické vyšetrenie prsníkov. Foto: TASR – František Iván

Na modeloch prsníkov s hrčkami si mohli ženy vyskúšať efektívne samovyšetrenie a každá, ktorej sa podarilo lokalizovať hrčku.

Košice 21. októbra (TASR) - Študenti Lekárskej fakulty Univerzity P. Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach zorganizovali v uplynulých dňoch úspešnú akciu, na ktorej informovali ženy o samovyšetrení prsníkov, rakovine prsníka a krčka maternice. V rámci akcie Ružový október zaškolili asi 250 záujemkýň.

"Na modeloch prsníkov s hrčkami si mohli ženy vyskúšať efektívne samovyšetrenie a každá, ktorej sa podarilo lokalizovať hrčku, získala za odmenu ružovú stužku ako symbol osvety medzi ženami o tomto závažnom ochorení," opísala študentka 4. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ študijného programu všeobecné zdravotníctvo Radka Hrešková.

Podľa nej si mnohé z okoloidúcich žien zobrali letáčiky o samovyšetrení prsníkov, rakovine prsníka a rakovine krčka maternice nielen pre seba, ale aj pre ženy vo svojom okolí. Zároveň sa mohli okrem medikov porozprávať aj s gynekológom Jánom Vargom, odborným asistentom Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ a Univerzitnej nemocnice Luisa Pasteura v Košiciach.

Medici plánujú v novembri v osvete pokračovať. Tentoraz budú radiť mužom, ako predchádzať rakovine semenníkov. Akcia sa bude volať MOVEmber a rovnako ako Ružový október bude súčasťou projektu Zdravie na dotyk zameraného na prevenciu rakovinových ochorení.

"Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ sa budú snažiť zaujať mužov a upozorňovať ich na to, aby sa o svoje zdravie viac starali. Na edukačných maketách budú demonštrovať potenciálne zdravotné riziká a apelovať na príslušníkov silnejšieho pohlavia, aby nezanedbávali samovyšetrovanie semenníkov, ktoré je rovnako dôležité ako samovyšetrenie prsníkov u žien, pretože môže pomôcť včas odhaliť výskyt rakoviny a úspešne ju liečiť," uviedla pre TASR hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.