Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Mestské kúpalisko Rumanova v Košiciach začalo letnú sezónu

V Košiciach 26. júna 2020 otvorili kúpalisko Mestská plaváreň na Rumanovej ulici. Foto: TASR – František Iván

Kúpalisko na Rumanovej plánovali otvoriť pred týždňom, termín posunuli z dôvodu nepriaznivého počasia.

Košice 26. júna (TASR) – Letné kúpalisko Rumanova v Mestskom parku v Košiciach sprístupnili verejnosti v tejto sezóne v piatok napoludnie. V súvislosti s preventívnymi opatreniami voči šíreniu nového koronavírusu jeho kapacitu znížili. Ako povedal primátor Jaroslav Polaček, na otvorenie je pripravené aj mestské kúpalisko Červená hviezda.

V Košiciach 26. júna 2020 otvorili kúpalisko Mestská plaváreň na Rumanovej ulici.
Foto: TASR – František Iván


Kúpalisko na Rumanovej plánovali otvoriť pred týždňom, termín posunuli z dôvodu nepriaznivého počasia. Ako uviedol námestník riaditeľa pre ekonomiku mestského podniku Tepelné hospodárstvo (TEHO) Štefan Ferencz, ktorý kúpaliská spravuje, medzičasom sa niektoré opatrenia zmiernili. Z tohto dôvodu pri vstupe nebudú merať telesnú teplotu. Podľa jeho slov bude dezinfekcia rúk pri vstupe jediným obmedzením. „Zároveň sa uvoľnilo jedno pre nás podstatné opatrenie, a to dodržanie dvojmetrovej vzdialenosti na oddychových plochách medzi jednotlivcami, respektíve skupinami osôb z jednej domácnosti. Zatiaľ to má odporúčací charakter, avšak aj na základe tohto odporúčacieho ustanovenia sme zatiaľ znížili kapacitu kúpaliska z 1200 na 800,“ spresnil s tým, že počas dňa budú niekoľkokrát dezinfikovať všetky dotykové plochy, raz denne všetky plochy ako také a minimálne raz týždenne aj s použitím špeciálnych vysokodezinfekčných, antibakteriálnych či virucídnych látok s obsahom striebra.

Hygienické opatrenia podľa primátora zvýšia náklady o niekoľko desiatok tisíc eur. „Preto chceme z mestského rozpočtu vyčleniť sumu 30.000 eur na podporu kúpalísk, aby sme nemuseli zvyšovať vstupné v súvislosti s ochranou pred pandémiou a všetkými týmito vecami,“ povedal Polaček. Podľa jeho slov ďalšie mestské kúpalisko Červená hviezda je pripravené na otvorenie hneď ako sa ustáli počasie.



Kúpaliská budú v prevádzke počas letných prázdnin každý deň od 9.00 h do 19.00 h, v júni otvárajú presne na poludnie. Na kúpalisku Rumanova bude okrem toho výlučne pre plavcov vyčlenený čas na plávanie počas pracovných dní medzi 7.30 h a 8.45 h v 50 metrov dlhom plaveckom bazéne. Ten, ako aj 33-metrový vodnopólový bazén na Červenej hviezde, bude počas nocí a chladných dní, keď sa nebudú môcť používať, zakrytý rolovacou fóliou. Opatrenie má podľa magistrátu zabezpečiť obmedzenie tepelných strát o dva až tri stupne Celzia, hospodárnejšie fungovanie oboch bazénov a aj celkovo vyššiu teplotu vody.

Prostredníctvom webových stránok oboch uvedených kúpalísk sa potenciálni návštevníci dozvedia informácie o ich využitej kapacite či teplote vody. Zároveň budú môcť využiť aj on-line predaj lístkov.
V Košiciach 26. júna 2020 otvorili kúpalisko Mestská plaváreň na Rumanovej ulici.
Foto: TASR – František Iván


Tretie mestské kúpalisko Triton je niekoľko rokov zatvorené. Problémom je zlý technický stav, vlastnícke práva a s tým súvisiace súdne spory.