Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Situácia na rieke Roňava je stabilizovaná, hladina rieky klesá

Topiaci sa sneh a ľadové kryhy na rieke Roňava, ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Voda stúpla následkom roztopeného snehu a zrážok. V koryte rieky sa nahromadili ľadové kryhy, ktoré zabránili jej následnému prietoku, čím sa voda vybrežila a zaliala okolité polia.

Michaľany 25. februára (TASR) – V obci Michaľany v okrese Trebišov je situácia na rieke Roňava stabilizovaná. Pre TASR to dnes potvrdil starosta obce Daniel Ceran. Tretí stupeň povodňovej aktivity v obci odvolali.

Výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahla rieka Roňava v Michaľanoch vo štvrtok (23.2.) o 5.00 h ráno. Voda stúpla následkom roztopeného snehu a zrážok. V koryte rieky sa nahromadili ľadové kryhy, ktoré zabránili jej následnému prietoku, čím sa voda vybrežila a zaliala okolité polia.

Hladina Roňavy v Michaľanoch podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vo štvrtok o 18.00 h stúpla na 302 centimetrov, následne začala klesať. Dnes o 11.15 h mala 184 centimetrov a hladina má klesajúcu tendenciu.

Stúpajúca tendencia hladiny rieky Latorica je vo Veľkých Kapušanoch, dosahuje výšku 571 centimetrov. Na tomto území je vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity, ktorý platí aj pre obec Košické Olšany, kde rieka Torysa stúpla na 266 centimetrov.