Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Dejiny Michaloviec odhaľujú odborníci na novej webstránke

Foto: www.historiamichaloviec.eu

Na webstránke majú byť podľa historika overené hodnoverné informácie, nie bájky, povesti, fabulácie či výmysly. Projekt je financovaný z dotácie mesta Michalovce.

Michalovce 14. septembra (TASR) - Zaujímavé historické fakty o meste Michalovce a jeho okolí približuje nová webstránka www.historiamichaloviec.eu.

Prispievateľmi sú historici, archeológovia, pamiatkari, etnografi, ale aj prírodovedci, či architekti, ktorí aktívne publikujú v odbornej literatúre.

Autorom a garantom projektu je historik Zemplínskeho múzea a mestský kronikár Martin Molnár. "Dostávam mnoho mailov so žiadosťou o pomoc a informáciu ohľadom histórie Michaloviec. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol, že stránka môže pomôcť ľuďom, ktorí si zháňajú informácie o meste. V dnešnej dobe je potrebná popularizácia histórie. Nie každý má prístup k odbornej literatúre či archívnym dokumentom," priblížil pre TASR.

Záujemci sa tak na internete môžu bližšie dozvedieť o významných osobnostiach, napríklad stredovekom johanitskom rytierovi a veľmajstrovi Albertovi z Michaloviec, či maliarovi Theodorovi J. Moussonovi. Súčasťou ponuky sú tiež historické pohľadnice a fotografie. "Na stránke reagujeme aj na aktuálne problémy - napríklad šľachtický park Kerta. Autori sa snažia zdôrazniť význam histórie pre dnešnú dobu," uviedol Molnár.

Prioritou je pritom kvalita, nie kvantita. Na webstránke majú byť podľa historika overené hodnoverné informácie, nie bájky, povesti, fabulácie či výmysly. Projekt je financovaný z dotácie mesta Michalovce.