Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Michalovce sa pripravujú na spoluprácu s francúzskym Cognacom

Erb mesta Michalovce Foto: Heraldický register

Francúzsko navštívi podľa jeho slov o niekoľko týždňov delegácia zástupcov michalovskej samosprávy.

Michalovce 7. apríla (TASR) - Skupina družobných miest zemplínskych Michaloviec sa onedlho rozšíri o novú partnerskú samosprávu - francúzske mesto Cognac, ktoré preslávil tamojší destilát rovnakého názvu. TASR informoval michalovský primátor Viliam Záhorčák.

Prvotný kontakt oboch miest sprostredkoval veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštok, ktorý pochádza z Michaloviec. "Možnosť nadviazania partnerstva sa stretla s pozitívnou reakciou tak u nás, ako aj v Cognacu," uviedol primátor Záhorčák.

Francúzsko navštívi podľa jeho slov o niekoľko týždňov delegácia zástupcov michalovskej samosprávy. Podpis partnerskej zmluvy je však naplánovaný až na august tohto roka, počas tradičných Zemplínskych slávnostní v Michalovciach, na ktoré pozvali aj zástupcov Cognacu.

"Otvárame bránu pre partnerov z oboch miest, či už podnikateľov, školy, športové kolektívy, umelecké telesá, ktoré by chceli rozvíjať vzájomné vzťahy. Tak je to napríklad v prípade nášho družobného mesta Vila-real v Španielsku, kde sa to dostalo do veľmi slušných rozmerov," zhodnotil Záhorčák.

Podpora turizmu na Zemplíne je jednou z priorít pripravovanej spolupráce. Tunajšie vína, gastronómia či prírodné a kultúrne pamiatky majú podľa michalovského primátora potenciál zaujať návštevníkov nielen z krajiny galského kohúta. "Chceme budovať spoluprácu nielen v kultúrnej či športovej, ale aj v oblasti turizmu a podnikateľskej sféry. Nemalo by to byť iba o stretávaní sa delegácií družobných miest," podčiarkol Záhorčák.

Michalovce majú v súčasnosti nadviazané partnerstvá so siedmimi európskymi samosprávami. Okrem Vila-realu je to český Vyškov, poľské mesto Jaroslaw, srbské Pančevo, maďarské Sátoraljaújhely, ukrajinský Užhorod a bulharské mesto Kavarna.