Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V Michalovciach ocenili účastníkov protikomunistického odboja

Na snímke druhý sprava zástupca primátora mesta Michalovce Benjamín Bančej odovzdáva medailu Michalovi Pavlíkovi počas Slávnostného odovzdávania pamätných listov a medailí účastníkom protikomunistického odboja z regiónu Zemplína v Michalovciach 31. mája 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Michalovce 31. mája (TASR) – Ústav pamäti národa (ÚPN) dnes odovzdal pamätné listy a medaily veteránom a účastníkom protikomunistického odboja z regiónu Zemplína. "Michalovce sme si vybrali práve preto, že tento región je známy tým, že je tu veľa obetí z obdobia neslobody," uviedol pre TASR predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. Ocenené osoby sú podľa jeho slov spojené s odbojom alebo s bielou légiou, alebo sú to ľudia, ktorí boli v rámci Barbarskej noci odvlečení do sústreďovacích kláštorov. "Chceli sme, aby sa mladí ľudia na Zemplíne zoznámili s ich utrpením," dodal.

Predseda Správnej rady ÚPN tvrdí, že neochota vyrovnať sa s vlastnou minulosťou, ohrozuje našu budúcnosť. "Je pre mňa potešením, že ste prijali moje pozvanie, aby som vám mohol vzdať hold za vaše životné postoje v zápase za ľudské práva, občiansku aj náboženskú slobodu. Vaše utrpenie nebolo zbytočné," prihovoril sa prítomným oceneným s tým, že svojimi postojmi vydali svedectvo viery, odvahy a statočnosti a stali sa prínosom pre zachovanie pamäti národa. Príkladmi a vzormi hodnými nasledovania, ako ocenených nazval Krajňák, sú Jozef Baník, Karol Ďubek, Štefan Halás, Jozef Ištok, Eugen Maščenik, Štefan Paradič, Michal Pavlík, Jozef Raffáč, Michal Roško a Jozef Štofej.

Predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner zaželal žijúcim obetiam komunistického režimu veľa zdravia a dostatok síl, aby sa aspoň na sklonku svojho života mohli tešiť zo slobody, aj keď si ju iste predstavovali inak.

V bývalom Československu bolo viac ako 250.000 politických väzňov. Na hraniciach bolo zastrelených 400 ľudí. Väčšinou išlo o mladých ľudí, ktorí za slobodu zaplatili životom. Podľa štatistík následky mučenia Štátnej bezpečnosti neprežilo až 600 osôb.

Slávnostné odovzdanie pamätných listov a medailí účastníkom protikomunistického odboja usporiadal Ústav pamäti národa v spolupráci s mestom Michalovce.