Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Súd v prípade žiačky zranenej na školskej olympiáde bude pokračovať

Ilustračné foto Foto: TASR

Prípad sa týka zranenia 12-ročnej žiačky uvedenej ZŠ počas športovej súťaže vo vrhu guľou z júna 2015.

Michalovce 2. marca (TASR) – Na Okresnom súde v Michalovciach pokračovalo dnes pojednávanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví, z ktorého sú obžalovaní Stanislav Č. a Jozef P. Obaja ako zamestnanci Základnej školy (ZŠ) na Krymskej ulici v Michalovciach podľa obžaloby spôsobili z nedbanlivosti ťažkú ujmu na zdraví a tento čin spáchali závažnejším spôsobom konania a na chránenej osobe.

Prípad sa týka zranenia 12-ročnej žiačky uvedenej ZŠ počas športovej súťaže vo vrhu guľou z júna 2015. Jeden zo žiakov, ktorý nesúťažil, hodil guľou a zasiahol ňou svoju spolužiačku do hlavy. Podľa vypracovaného znaleckého posudku jej spôsobil zranenia s dobou liečenia osem týždňov.

V prípade dnes vypovedala jedna z učiteliek spomínanej školy. Tá pred súdom uviedla, že informácie o nehode sa dozvedela len od žiakov v čase, keď prebiehala jej športová disciplína, ktorej stanovište sa nachádzalo v inej časti školského areálu. Do kontaktu s poškodenou neprišla. Vo veci vypovedalo prostredníctvom videozáznamu aj šesť maloletých, medzi ktorými bola aj poškodená. Tá uviedla, že pomoc jej po incidente poskytli spolužiaci, ktorí zároveň zavolali jej rodičom. Podľa jej slov bol triedny učiteľ pri nej iba chvíľu, potom odišiel.

Podľa obžaloby Stanislav Č. ako triedny učiteľ počas konania športovej olympiády v priestoroch školského areálu porušil dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania a nevykonal dozor nad žiakmi svojej triedy, ktorí boli na podujatí ako diváci. Druhý obžalovaný Jozef P. ako riaditeľ spomínanej školy mal porušiť dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania a funkcie tým, že nezaistil bezpečnosť a ochranu zdravia detí a žiakov počas tejto športovej olympiády v disciplíne vrh guľou, následkom čoho došlo k zraneniu.

V prípade preukázania viny hrozí obžalovaným v tomto prípade trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Sudca odročil dnešné hlavné pojednávanie na 8. marca, pokračovať bude ďalšie dokazovanie.