Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Michalovskej syrárni Bel dodáva mlieko takmer 70 producentov z regiónu

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Znižovanie nákupných cien riešia v poslednom období aj producenti mlieka z východu. Spoluprácu so syrárňou hodnotia v tejto súvislosti pozitívne.

Michalovce 1. júna (TASR) - Syráreň Bel Slovensko, a. s., je pokračovateľom mliekarenskej tradície v Michalovciach, ktorá tu odštartovala pred vyše 60 rokmi. Kľúčovou pre jej činnosť je spolupráca s regionálnymi producentmi mlieka, ktorých je k dnešnému dňu takmer 70. Ročne od nich vykúpi približne 60 miliónov litrov mlieka.

V Michalovciach začala vyrábať prvá mliekareň v roku 1954. V 70. rokoch vznikol v meste závod spadajúci pod Východoslovenské mliekarne Košice, ktorý sa potom v 90. rokoch transformoval na akciovú spoločnosť Zempmilk. Michalovská syráreň sa stala neskôr v roku 2000 súčasťou skupiny Bel so sídlom v Paríži.

"Všetky syry vyrábame výlučne zo slovenského mlieka. Denne vykupujeme mlieko od farmárov z celého východoslovenského regiónu – od Bardejova cez Moldavu nad Bodvou až po Choňkovce v okrese Sobrance. Mimo Slovenska mlieko nenakupujeme," informoval TASR riaditeľ michalovskej syrárne Martin Buršák.

Dodávatelia mlieka sú podľa jeho slov zaviazaní plniť prísne kvalitatívne a hygienické normy určené európskou legislatívou, ale aj vnútornou politikou skupiny. "Dôležité je, že náš dodávateľ mlieka nie je anonymný, ale priamy a overený partner. S dodávateľmi sa pravidelne stretávame, pozývame ich na exkurzie do výroby, robíme dohľad a osvetu," podotkol Buršák.

Syráreň sa s prvovýrobcami dohodla na postupoch pri chove dobytka podľa vzoru francúzskej charty avšak vzhľadom na lokálne podmienky. Zahŕňajú kľúčové faktory, akými sú pohodlie zvierat, kvalita mlieka, údržba priestorov fariem či mliečnych nádrží. Dôraz sa kladie aj na bezchybnosť a kvalitu krmovín, predovšetkým sóje.

Znižovanie nákupných cien riešia v poslednom období aj producenti mlieka z východu. Spoluprácu so syrárňou hodnotia v tejto súvislosti pozitívne. "Mali sme minulý týždeň rokovanie s vedením a dohodli sme si zhruba na tri mesiace rovnaké podmienky. Nepôjde o výrazné znižovanie cien. Budú zodpovedať našej zmluve a príslušným zložkám mlieka," uviedol pre TASR Zdeněk Janičkovič z Roľníckeho družstva vo Voli.

Poľnohospodársky subjekt je súčasťou Mliečneho odbytového družstva spolu s ďalšími vyše 20 producentmi mlieka z okresov Michalovce, Vranov nad Topľou a Trebišov. Združenie dodáva ročne michalovskej syrárni približne 23 miliónov litrov mlieka. "Spolupráca je dlhodobo korektná, snažia sa o ňu obe strany," podotkol Janičkovič.