Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Michalovský súd vyriekol prvé tresty v prípade zabitia muža z Oborína

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prvé tresty súvisiace s vlaňajším zabitím 31-ročného muža z obce Oborín vyriekol dnes Okresný súd (OS) v Michalovciach.

Michalovce 5. marca (TASR) - Prvé tresty súvisiace s vlaňajším zabitím 31-ročného muža z obce Oborín vyriekol dnes Okresný súd (OS) v Michalovciach.

V prípade figurovali ako obžalovaní celkovo šiesti ľudia - Ingrid B. (1980), Mária B. (1960), Andrej B. (1988), Oto B. (1976), Radoslav L. (1996) a Anna Sz. (1980).

Ingrid, Mária, Andrej, Oto a Radoslav boli žalovaní z toto, že v júli minulého roka v obci Oborín po slovnej hádke napadli Miriam R., ktorej mali spôsobiť zranenie s práceneschopnosťou 10 dní.

Poškodenej potom prišiel na pomoc jej 31-ročný brat Pavol. Pri fyzickej potýčke ale utrpel ťažké zranenia mozgu, ktorým o týždeň podľahol v nemocnici. Páchatelia ho mali niekoľkokrát udrieť drevenou palicou.

Mária a Anna boli podozrivé z toho, že po incidente opakovane ovplyvňovali a zastrašovali svedkov zločinu. Mali sa im dokonca vyhrážať zabitím.

Mária a Ingrid čelia obžalobe z porušovania domovej slobody a ublíženia na zdraví. Máriu navyše obžalovali aj z výtržníctva a zločinu vydierania. Andreja obžalovali z porušovania domovej slobody a výtržníctva, Ota zo zločinu zabitia a výtržníctva, Radoslava z výtržníctva a Annu z vydierania.

Sudca dnešné hlavné pojednávanie krátko po jeho otvorení prerušil na niekoľko hodín vzhľadom na to, že časť obžalovaných sa rozhodla pre dohodu s prokuratúrou o vine a treste. OS následne akceptoval dohodu v prípade štyroch zo šestice obžalovaných, a to - Ingrid B., Márie B., Andreja B. a Anny Sz.

Títo obžalovaní súhlasili s navrhovaným trestom a prijali ho. Súd im uložil podmienečné tresty odňatia slobody v dĺžke 18 až 36 mesiacov so skúšobnou dobou v trvaní 30 až 60 mesiacov. Ingrid, Márii a Andrejovi súd zároveň nariadil povinnosť spoločne nahradiť poškodenej Miriam R. škodu vo výške 1153,60 eura a zdravotnej poisťovni sumu 220,66 eura. Odsúdeným ďalej súd prikázal úmyselne nevstupovať do dvora rodinného domu, kde došlo vlani k fyzickým útokom, nepribližovať sa k poškodeným na krátku vzdialenosť a nezdržiavať sa úmyselne v blízkosti ich obydlí.

Ďalších dvoch obžalovaných, Ota B. a Radoslava L., vylúčil súd na samostatné konanie, ktoré sa uskutoční na Okresnom súde v Michalovciach o dva týždne. Obaja čelia obžalobe z výtržníctva, Oto navyše obžalobe zo zločinu zabitia, za čo mu hrozí, že strávi za mrežami sedem až desať rokov.