Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Plavčan potvrdil plnú akreditáciu veterinárnej univerzite v Košiciach

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. FOTO TASR - Andrej Galica Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

Školu vyzvali na odstránenie nedostatkov, ktoré bránili v zachovaní jej dovtedajšieho začlenenia medzi univerzitné vysoké školy na Slovensku. Po roku enormnej snahy sa situácia diametrálne zmenila.

Košice 1. marca (TASR) - Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, ktorej hrozilo odňatie titulu univerzita, obhájila univerzitný status. Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) to oficiálne oznámil rektorke UVLF Jane Mojžišovej. Ako ďalej dnes informovala univerzita, pre nový akademický rok 2017/2018 prijíma študentov na všetky odbory.

Vlani vo februári musela UVLF oznámiť, že pre akademický rok 2016/2017 nebude prijímať prihlášky na štúdium farmácie. Dôvodom bolo pozastavenie akreditácie školy, hrozilo jej odňatie univerzitného titulu, dokonca odborná degradácia. Škola bola vyzvaná na odstránenie nedostatkov, ktoré bránili v zachovaní jej dovtedajšieho začlenenia medzi univerzitné vysoké školy na Slovensku. Po roku enormnej snahy sa situácia diametrálne zmenila.

"Vysoká škola prijala dostatočné opatrenia na odstránenie nedostatkov v kritériu KZU – 1 z komplexnej akreditácie," zhrnula Akreditačná komisia na svojom zasadnutí z 24. - 25. januára v Bratislave. Komisia zároveň odporučila ministerstvu školstva ponechať jej začlenenie medzi univerzitné vysoké školy. "V zmysle uvedeného Vám oznamujem, že Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach zostáva univerzitnou vysokou školou," potvrdil v liste z februára minister Plavčan.

UVLF prešla podľa Mojžišovej za ostatné obdobie veľký kus cesty ku kvalite. "Obhájila svoje zaradenie medzi univerzitné vysoké školy v rámci národnej akreditácie a na základe výsledku medzinárodnej evalvácie a akreditácie bola zaradená medzi 12 najlepších veterinárskych vysokých škôl v Európe," uviedla v reakcii. Univerzita sa podľa nej výrazne etablovala na slovenskom i európskom vzdelávacom trhu ako kvalitná a moderná inštitúcia. "Zvyšuje sa hodnota diplomu jej absolventov, ktorí získavajú punc kvality a sú viac žiadaní na trhu práce," dodala.

Mojžišová, ktorá sa ujala vedenia UVLF v januári 2015, ďalej pripomenula prednosti štúdia na univerzite, medzi ktoré patrí praktická výučba na špecializovaných klinikách, v univerzitnej lekárni a na školských farmách, ale aj v novootvorenej Univerzitnej veterinárnej nemocnici.

Uchádzačom o štúdium na UVLF ostáva na podanie prihlášok už len niekoľko dní. Posledným dňom na podanie prihlášky je 15. marec 2017.