Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

V Moldave nad Bodvou spustia terminál integrovanej osobne prepravy

Ilustračné foto Foto: TASR

Cieľom je poskytnúť infraštruktúrny základ pre funkčný a trvalo udržateľný integrovaný dopravný systém v regióne Východné Slovensko.

Moldava nad Bodvou 8. decembra (TASR) – Prevádzka terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) v Moldave nad Bodvou (okr. Košice – okolie) sa začne 13. decembra. Zabezpečí prestup cestujúcich medzi železničnou, autobusovou, individuálnou automobilovou, cyklistickou a pešou dopravou. Uvádza sa to v informatívnej správe o tomto pilotnom projekte na Slovensku, ktorú tento týždeň vzalo na vedomie Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK).

Cieľom je poskytnúť infraštruktúrny základ pre funkčný a trvalo udržateľný integrovaný dopravný systém v regióne Východné Slovensko. Od 13. decembra začne denne v pracovných dňoch premávať sedem párov vlakov v úseku Košice – Moldava nad Bodvou, mesto. Počas víkendov a sviatkov bude v úseku premávať šesť párov vlakov. V grafikone vlakovej dopravy 2015/2016 sú pripravené ďalšie tri páry, ktoré začnú premávať až po schválení na Ministerstve dopravy, výstavy a regionálneho rozvoja SR.

Podľa správy budú mať cestujúci možnosť prestúpiť medzi dopravnými módmi a veľký dôraz sa kladie na bezpečnosť a informovanosť cestujúcich a dopravcov (jednotný informačný systém, kamerový a rozhlasový systém, parkovisko pre individuálnu automobilovú dopravu, stojany pre bicykle, bezbariérový prechod pre imobilných cestujúcich a pod).

Terminál je súčasťou prvej etapy integrovaného dopravného systému (IDS) v Košickom kraji. Systém je aktuálne budovaný súbežne v oblasti dopravnej infraštruktúry aj v oblasti organizačných opatrení. Úrad KSK pracuje na jeho zavedení v smere Košice – Moldava nad Bodvou.

Zmluvná cena výstavby TIOP Moldava nad Bodvou, mesto je zhruba 6,72 milióna eur, projekt je spolufinancovaný z eurofondov. Terminál umožní lepší prístup obyvateľov Moldavy nad Bodvou k železničnej doprave a funkčne nahradí súčasnú nevyhovujúcu autobusovú stanicu. Úrad KSK spolupracoval s dopravcami Eurobus, a.s., a Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), ako aj so zástupcami dotknutých miest a obcí na vytvorení nadväznej prímestskej autobusovej dopravy na prestupných miestach Veľká Ida a Moldava nad Bodvou.

Zároveň došlo k spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel Košice pri zabezpečení vnútrozávodnej dopravy zo železničnej zastávky Hutníky, nakoľko vlaky prevádzkované od 13. decembra umožňujú prepravu na pracovné zmeny zo smeru Moldava nad Bodvou a späť.