Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

Envirorezort odobril zariadenie na recyklovanie odpadu v Horovciach

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Na zamýšľanej parcele je existujúca, ale neskolaudovaná obecná skládka tuhého komunálneho odpadu z 90. rokov.

Horovce 13. februára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s vybudovaním zariadenia na spracovanie odpadov v Horovciach v okrese Michalovce. V rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) vydalo záverečné stanovisko. Vyplýva to zo zverejnenej dokumentácie.

Envirorezort odobril zámer spoločnosti Bioelektra Horovce na realizáciu zariadenia na materiálové zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov na báze nespaľovacej technológie. Predpokladom je dodržanie príslušných platných právnych predpisov a splnenie podmienok a realizácie opatrení uvedených v záverečnom stanovisku zo 12. februára.

V posudzovaných materiáloch k projektu firma uvádza, že "podstatou technologického procesu je autoklávovanie (fyzikálna sterilizácia) odpadu pred jeho následným automatickým triedením, vďaka čomu je odpad suchý, dekontaminovaný, bezpečný, bez emisií, zápachu a jeho triedenie je veľmi efektívne." Tento proces eliminuje všetky mikroorganizmy a transformuje biologicky rozložiteľný odpad. Viac ako 90 percent odpadu sa recykluje, zatiaľ čo menej ako desať percent končí na skládkach, čo zvyšuje efektivitu oproti existujúcim zariadeniam.

Navrhované zariadenie na zhodnocovanie odpadov sa má nachádzať na hranici okresov Michalovce a Trebišov. Na zamýšľanej parcele je existujúca, ale neskolaudovaná obecná skládka tuhého komunálneho odpadu z 90. rokov. V časti parcely sú už vybudované niektoré objekty a infraštruktúra, ktoré sa využijú pre potreby nového zariadenia. Zámer do procesu EIA predložila spoločnosť ešte v roku 2021, náklady na realizáciu projektu odhadovali vtedy na desiatky miliónov eur.