Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na dolnom Zemplíne Rómovia pri testovaní spolupracovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Medzi 118 Rómami žijúcimi v Strážskom nie je nikto, kto by sa mal vrátiť zo zahraničia. Aj napriek tomu tam vojenskí zdravotníci odobrali vzorky jednému členovi každej domácnosti.

Strážske/Nacina Ves 6. apríla (TASR) – Testovanie obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít (MRK) na ochorenie COVID-19 v spolupráci s vojenskými lekármi sa v pondelok v okrese Michalovce uskutočnilo bez komplikácií. Pre TASR to potvrdili primátor mesta Strážske Vladimír Dunajčák a starosta obce Nacina Ves Anton Šandor.

Medzi 118 Rómami žijúcimi v Strážskom nie je podľa Dunajčáka nikto, kto by sa mal vrátiť zo zahraničia. Aj napriek tomu tam vojenskí zdravotníci odobrali vzorky jednému členovi každej domácnosti. "Testovali sa aj Rómovia, ktorí sa vrátili zo zahraničia a sú integrovaní medzi majoritou v meste," doplnil Dunajčák s tým, že títo obyvatelia sa prišli dať otestovať dobrovoľne. Ako dodal, všetci Rómovia situácii rozumeli a testovanie sa zrealizovalo bez problémov.

Starosta obce Nacina Ves sa na testovaní pre svoj pokročilý vek osobne nezúčastnil. Ako uviedol, v obci so 780 obyvateľmi rómskej národnosti si od začiatku mimoriadnej situácie viedli menný zoznam repatriantov s dátumami ich príchodov. "Testujú tých, ktorí prišli najneskôr. Vzorky zobrali asi 30 osobám," povedal s tým, že podľa informácií, ktoré má od terénnych sociálnych pracovníkov a členov miestnej občianskej poriadkovej služby, členovia MRK, ktorí do obce zo zahraničia priebežne prichádzali, povinnú domácu karanténu dodržiavali. Dodal, že ani v Nacinej Vsi sa problémy počas testovania nevyskytli.