Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Na Ekumenický sprievod do Košíc prišla asi tisícka ľudí

Pašiový sprievod na Veľký piatok 18. apríla 2014 v Košiciach. Na snímke Hlavná ulica. Foto: TASR/Milan Kapusta

Sprievod sa uskutočnil za účasti veriacich a predstaviteľov kresťanských cirkví pôsobiacich v metropole východného Slovenska.

Košice 18. apríla (TASR) – Ekumenickým pašiovým sprievodom si dnes aj v Košiciach pripomenuli umučenie, ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Krista. Na sprievode, ktorý sa konal už po 20.-krát, sa zúčastnila asi tisícka ľudí.

„Ekumenický sprievod je tradíciou priblíženia utrpenia Ježiša Krista prostredníctvom spojenia katolíckej tradície, ktorá má rada púte a protestantskej, ktorá preferuje čítanie z Písma. Každá cirkev počas zastavení čítala a rozjímala nad Svätým Písmom,“ uviedol jeden z organizátorov z Teologickej fakulty Katolíckej univerzity Anton Konečný.

Sprievod sa uskutočnil za účasti veriacich a predstaviteľov kresťanských cirkví pôsobiacich v metropole východného Slovenska. Témou tento rok boli slová z Knihy proroka Izaiáša: "Úspech bude mať môj služobník, pozdvihne, vyvýši, zvelebí sa veľmi". Podľa Konečného je to protichodná realita, pretože si pripomínajú deň Kristovej prehry, kedy zomrie na kríži, ale zároveň jeho výhry, pretože zmenil dejiny a nikto po ňom ani pred ním nemal toľko nasledovateľov.

Sprievod má už ustálenú trasu od kostola ku kostolu. Začína pri Jakubovom paláci a končí pri Dóme sv. Alžbety. Tento rok sa na ňom podľa Konečného zúčastnila približne tisícka ľudí.

Myšlienka realizácie pašiového sprievodu sa zrodila so vznikom Ekumenického spoločenstva, ktoré sa rozhodlo spoločne sláviť "veľkonočné tajomstvo". „Pretože spoločné slávenie Krížovej cesty hlavne pre reformované cirkvi je vzdialené, Ekumenické spoločenstvo našlo spoločnú reč v symbolickom prepojení Veľkopiatkovej tradície čítať v rámci bohoslužieb úryvky zo Svätého Písma o utrpení Ježiša Krista (Pašie) a kresťanovo putovanie k Božiemu hrobu,“ uviedol tajomník košického Ekumenického spoločenstva Dominik Macák.

Tu bude player


Na príprave a realizácii Ekumenického pašiového sprievodu sa podieľajú mesto Košice, Reformovaná kresťanská cirkev na Slovensku, Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická cirkev a. v., Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Rímskokatolícka cirkev a Teologická fakulta Katolíckej univerzity.