Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Na fakulte elektrotechniky TUKE otvorili zrekonštruovanú poslucháreň

Na snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Na harmonogram prác a dodržiavanie autorského projektu dohliadal hlavný architekt Vlastimil Pacek.

Košice 12. októbra (TASR) - Zrekonštruovanú poslucháreň v stredu slávnostne otvorili na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (FEI TUKE). Na obnovu posluchárne využívanej na prednášky a cvičenia študentov darovala česká automobilka finančné prostriedky vo výške 81.600 eur.

Rekonštrukcia trvala osem mesiacov, pričom začiatočné práce boli v čase pandemických obmedzení. Na harmonogram prác a dodržiavanie autorského projektu dohliadal hlavný architekt Vlastimil Pacek. "Myšlienkovou ideou pri riešení posluchárne bol palivový článok elektrického vozidla. Poslucháreň je makrom tohto článku a študenti sú jej energiou. Okenné žalúzie predstavujú batériový modul, ktorý sa skladá z ôsmich článkov a vďaka silnoprúdovým káblom vedeným na podlahe napája nadväzujúci UNI.Space," informovala o projekte prodekanka FEI pre propagáciu a zahraničné vzťahy Mária Gamcová.

Spolupráca medzi fakultou a spoločnosťou Škoda Auto vznikla pred takmer desiatimi rokmi a okrem exkurzií študentov zahŕňa i vedenie záverečných prác odborníkmi z tejto spoločnosti. Obnovu posluchárne považuje prodekanka za významný medzník v tejto spolupráci.