Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Na farme s 221 ošípanými v obci Egreš potvrdili africký mor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Diana Semanová

Naposledy potvrdili AMO v domácom chove v obci Mokrance v okrese Košice – okolie.

Trebišov 25. augusta (TASR) - Ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO) potvrdili v utorok na farme v katastri obce Egreš v časti Čalovka v okrese Trebišov. Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojej webovej stránke, v ohnisku nákazy sa momentálne nachádza 221 ošípaných, všetky budú v najbližšom čase usmrtené.

Ohnisko nákazy je na farme Agropodnik Slamoz - farma Čalovka. Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti part III. pre výskyt AMO v chovoch domácich ošípaných, nakoľko sa v danom regióne vyskytla nákaza v mesiacoch júl a august,“ uvádza ŠVPS. V zmysle platnej legislatívy aj okolo tohto ohniska vytýčili trojkilometrové pásmo ochrany a desaťkilometrové pásmo pozorovania.

Naposledy potvrdili AMO v domácom chove v obci Mokrance v okrese Košice – okolie. Dňa 19. augusta veterinári v rámci opatrení proti šíreniu ochorenia preventívne zlikvidovali aj všetky domáce ošípané chované na farme v obci Luhyňa v Trebišovskom okrese. Komerčný chov zahŕňal 380 ošípaných. Išlo pritom o prvý takýto prípad nákazy v komerčnom veľkochove na Slovensku. Predtým zaznamenali AMO len v domácich drobnochovoch a u diviakov.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov. Dosiaľ nákazu zaznamenali v šiestich okresoch - Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava a Rimavská Sobota. Ako informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, k dnešnému dňu na Slovensku evidujú spolu 249 prípadov AMO u diviačej zveri a 19 ohnísk u ošípaných.