Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Na literárnom festivale v Košiciach zaujala ukrajinská literatúra

Autorské čítanie, ilustračné foto Foto: Cap á l´Est

Program týždňa podľa organizátorky podujatia Ivety Hurnej podčiarkli známe osobnosti Ukrajiny Oksana Zabužko a manželská dvojica Andrij Bondar a Sofija Andruchovyč.

Košice 13. júla (TASR) - Medzinárodný literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorý sa v Košiciach začal 3. júla, láka mnoho priaznivcov literatúry. Dosiaľ sa na ňom predstavilo 18 domácich a zahraničných spisovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny.

„Doteraz sme zaznamenali účasť v priemere 30 až 40 návštevníkov na spisovateľa a v úvodný deň ich bolo samozrejme viac," odhadla záujem o podujatie Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, ktorá organizuje festival. Predpokladá, že každý z autorov má svoj okruh čitateľov a priaznivcov. Riaditeľka upozornila, že literatúra je intímny žáner a každý ju prijíma individuálne. "Preto naším cieľom nie je masový záujem. Naším cieľom je ponúknuť každý večer priestor na zastavenie, priestor na zamyslenie, priestor na dotyk s dobrou literatúrou."

Záujem o aktuálnych hostí festivalu, ukrajinských autorov, je podľa nej značný. Počas uplynulého týždňa svoju tvorbu predstavili mladí, no už veľmi úspešní autori. „Boli tu napríklad Pavlo Korobčuk, Oleksandr Klymenko, Ostap Slyvynskyj a Oleksandr Myched, všetko veľmi mladí autori, ktorí nielen svojimi knihami či prekladmi, ale aj prácou na rôznych medzinárodných projektoch a v kultúrnych inštitúciách pomáhajú propagovať literatúru po celom svete," priblížila Hurná. Program týždňa podľa nej podčiarkli známe osobnosti Ukrajiny Oksana Zabužko a manželská dvojica Andrij Bondar a Sofija Andruchovyč.

V najbližších dňoch festival predstaví ďalšie známe spisovateľské osobnosti, ako sú Jurij Andruchovyč, Radka Denemarková, Taras Prochasko, Pavol Rankov, Karol Sidon a Jaroslav Rudiš. Ten zároveň vystúpi aj so svojou skupinou Kafka Band v sprievodnom podujatí festivalu pod názvom Zámok v priestoroch Tabačky, a to v stredu 15. júla so začiatkom o 21.00 h.

Súťaž o knižné odmeny pre aktívnych návštevníkov festivalu, ktorú vyhlásila knižnica, pokračuje aj druhým kolom. Už dnes budú na webovej stránke knižnice zverejnené ďalšie dve súťažné otázky. Odpovede na nich očakávajú organizátori na adrese sutazekniznica(@)gmail.com najneskôr do 19. júla. Podrobný program festivalu možno nájsť na www.autorskecteni.cz/2015/cz/program.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci svojho dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice, Poľský inštitút Bratislava, Goetheho inštitút Bratislava a České centrum v Bratislave. Záštitu prevzal primátor mesta Košice Richard Raši.