Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Na námestí v Michalovciach je lavička v podobe nôt s husľami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Na Námestí slobody pri fontáne v uplynulých dňoch pribudla tiež inteligentná sebestačná lavička so solárnymi panelmi.

Michalovce 26. augusta (TASR) - Nová lavička v podobe nôt s husľami pribudla v uplynulých dňoch na Námestí osloboditeľov v Michalovciach. TASR informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

"Jej autorom je Ján Gonda, ktorý ju zhotovil z nehrdzavejúcej ocele. Umelec na jej tvorbe pracoval viac ako dva mesiace. Tancujúce husle sú doplnené dáždnikom, ktorý je charakteristický pre Andyho Warhola," uviedla Palečková s tým, že lavička znázorňuje noty.

"Dielo Jána Gondu je poctou pre všetkých umelcov. Motív huslí si umelec zvolil na základe toho, že pre naše mesto je typický folklór a k nemu neodmysliteľne patrí tento hudobný nástroj. Mesto poskytlo Jánovi Gondovi miesto pre jeho dielo bezodplatne. Umelec má tak priestor, rovnako bezodplatne, na prezentáciu svojej tvorby," vysvetlila Palečková.

Nová lavička je podľa jej slov oživením pešej zóny. „Veríme, že našim obyvateľom sa bude páčiť. Okrem toho, že poskytuje miesto pre oddych, je zároveň originálnym selfie miestom," doplnila Palečková.

Na Námestí slobody pri fontáne v uplynulých dňoch pribudla tiež inteligentná sebestačná lavička so solárnymi panelmi. Podľa Palečkovej má viacero funkcií, ako bezdrôtovú nabíjaciu podložku a nabíjacie porty pre káblové telefóny a iné inteligentné zariadenia, nočné osvetlenie a zhromažďovanie štatistických údajov. Disponuje tiež vlastným chladením v čase vysokých teplôt, ktoré zabezpečuje z prebytočnej solárnej energie.