Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Na Senianskych rybníkoch uvítajú migrujúce vtáky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Vítanie žeriavov sa prvýkrát symbolicky konalo v roku 2006 pri príležitosti Európskych dní vtáctva.

Michalovce 13. apríla (TASR) - Na Senianskych rybníkoch na východe Slovenska v sobotu privítajú migrujúce vtáky. Ide o najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku, ktoré organizuje Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko. Jej riaditeľ Matej Repel informoval, že ich zámerom je už po desiaty raz propagovať ochranu prírody, vtáctva a miestnych tradícií.

Podujatie "Vítanie žeriavov" je pomenované po žeriavovi popolavom - ikonickom vtáčom druhu, ktorý počas obdobia jarnej migrácie prelieta ponad východ v tisícových kŕdľoch. Práve Senianske rybníky a okolité mokrade sú jednou z jeho najdôležitejších migračných zastávok. Okrem pozorovania jarnej migrácie vtáctva organizátori pripravili aj sprievodné podujatia v Senianskom kaštieli.

"Senianske rybníky sú najvýznamnejšou ornitologickou lokalitou na Slovensku. Zaznamenaných tu bolo 295 druhov vtákov a práve v jarnom období tadiaľto migrujú desiatky tisíc jedincov. Obec Senné je východiskovým bodom náučného chodníka 'Vtáčím rajom' s vybudovanou infraštruktúrou na pozorovanie vtáctva," objasnil Repel s tým, že pre návštevníkov budú počas soboty na pozorovacích vežiach k dispozícii ornitológovia s odborným výkladom, ďalekohľadmi a príručkami na určovanie vtáctva. V kaštieli počas dňa odznejú prednášky na rôzne témy súvisiace s ochranou prírody, turizmom a zemplínskou architektúrou. Svoju tvorbu odprezentujú aj miestni remeselníci, deti sa budú môcť zapojiť do tvorivých dielní.

Vítanie žeriavov sa prvýkrát symbolicky konalo v roku 2006 pri príležitosti Európskych dní vtáctva. Na realizácii tradičného festivalu sa podieľa obec Senné a Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa. "Tento rok sme na organizáciu získali podporu od Košického samosprávneho kraja (KSK) z programu Terra Incognita, vďaka čomu môžeme akciu skvalitniť," upozornila manažérka SOS/BirdLife Zuzana Zemáneková. Do obce bude premávať kyvadlová doprava z neďalekých Michaloviec a priebeh akcie zastrešia dve desiatky dobrovoľníkov z celého Slovenska.

V týchto dňoch v Sennom oficiálne otvorili aj zrekonštruované Avescentrum. "Pre návštevníkov vzniklo vďaka cezhraničnému projektu BirdTour komplexné zázemie na organizáciu ekovýchovných aktivít, školských exkurzií, aj na prácu ornitológov. Turisti tam môžu využiť novú požičovňu bicyklov, zrekonštruované boli vyhliadkové veže, prístrešky či lávky cez mokrade. Táto unikátna lokalita sa tak stáva rajom nielen pre takmer 300 druhov vtákov, ale aj pre návštevníkov," zdôraznil predseda KSK Rastislav Trnka.