Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Na zdobenie medovníkov treba trpezlivosť, tvrdí medovnikárka

Medovnikárka Miriam Miňová z Trebišova sa niekoľko rokov venuje pečeniu medovníkov. V tomto predvianočnom období je o jej prácu veľký záujem, nakoľko vianočné medovníky patria k slovenským tradíciám. Foto: TASR/AP

K pečeniu a zdobeniu medovníkov sa dostala prvýkrát až na podnet svokry pred 13 rokmi, neskôr sa jej to zapáčilo natoľko, že sa to stalo jej záľubou.

Trebišov 22. decembra (TASR) – K pečeniu a zdobeniu medovníkov sa dostala prvýkrát až na podnet svokry pred 13 rokmi, neskôr sa jej to zapáčilo natoľko, že sa to stalo jej záľubou. Ako hovorí medovnikárka Miriam Miňová z Trebišova, z predvianočného pečenia sa pre ňu stala celoročná záležitosť. "Známi ma oslovili, či by som neurobila medovníky na rôzne príležitosti, či už narodeniny, krstiny, svadby, a tak som začala skúšať," uviedla pre TASR.



Predsa len špecifická vôňa perníkov je spojená najviac s aktuálnym vianočným obdobím. V kurze pritom sú rôzne podoby medovníčkov. "Najväčší záujem teraz pred Vianocami je o adventné vence a štedrovečerné svietniky," zhodnotila Miňová.

Výroba perníkov so zdobením vyzerá jednoducho, nie každý má však na to trpezlivosť, fantáziu či pokojné ruky. "Nie je to jednoduché, každý si povie, čo to je zaliať. Nech si to každý skúsi, ale zase na druhej strane tú bodku a čiarku vie urobiť každý, lebo hovorím, že to je o bodkách a čiarkach," povedala s úsmevom medovnikárka.

Tradičný recept pritom nie je zložitý. Cesto, v ktorom nesmú chýbať med a perníkové korenie, sa nechá odležať v chladničke. Klasicky sa vyvaľká a potom sa vykrajujú medovníčky. "Po upečení sa natierajú rozšľahaným vajíčkom, ja do neho pridávam trošku potravinárskeho hnedého farbiva, aby boli hnedšie a zvýraznila sa výzdoba na nich. Po upečení ich nechávam 24 hodín 'vydýchať', potom ich zalievam a po uschnutí polevy zdobím bielkovou polevou," priblížila Trebišovčanka.