Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

V nemocnici Šaca rastie počet pôrodov, vlani ich bolo 1856

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Gynekologicko – pôrodnícka klinika v Šaci je zameraná na starostlivosť o tehotné pacientky v priebehu tehotenstva, počas pôrodu a šestonedelia.

Košice 15. januára (TASR) – V súkromnej nemocnici v košickej Šaci zaznamenali v minulom roku rekordných 1856 pôrodov. V porovnaní s rokom 2014 je to nárast o 69 pôrodov. "Chlapci pritom predbehli dievčatá, narodilo sa ich 984, dievčat 887. Dvojičiek sa u nás narodilo 21 párov," uviedol prednosta gynekologicko – pôrodníckej kliniky Ján Richnavský.

Počet pôrodov v Nemocnici Košice - Šaca má v uplynulých piatich rokoch rastúcu tendenciu. Oproti roku 2010 sa tam vlani narodilo o 431 detí viac, čo je 30-percentný nárast. "Poskytujeme kvalitné zdravotnícke služby a môžeme sa pochváliť raritou, máme najmladší, ale vysoko kvalitný tím špičkových lekárov, pôrodníkov, ktorý mamičky s obľubou vyhľadávajú," konštatoval v tejto súvislosti Richnavský.

Gynekologicko – pôrodnícka klinika v Šaci je zameraná na starostlivosť o tehotné pacientky v priebehu tehotenstva, počas pôrodu a šestonedelia. Za veľké pozitívum označuje pokles pôrodov cisárskym rezom. V roku 2015 ich bolo 26,5 percenta, medziročne došlo k poklesu o 1,5 percenta. "Pokračujeme v tomto trende poklesu už niekoľko rokov. Uplatňujeme najmodernejšie trendy v pôrodníctve, ktoré preferujú prirodzený spôsob privedenia dieťaťa na svet," dodal primár gynekologicko – pôrodníckej kliniky Erik Dosedla.

Nemocnica Košice-Šaca, a.s., je držiteľom certifikátu Baby Friendly Hospital. Informácie poskytla TASR hovorkyňa nemocnice Monika Murová.

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) sa vlani narodilo 2761 detí, z toho 1440 chlapcov a 1321 dievčat.