Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na mieste pravekej osady dokončujú repliku príbytku z doby bronzovej

Na snímke archeológ Ján Rákoš ukazuje interiér kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015. Foto: TASR

Je to kolový dom, konštrukcia nesie rákosovú strechu, steny sú vypletané prútím a následne omazané hlinou v niekoľkých vrstvách.

Nižná Myšľa 8. augusta (TASR) – V archeologickej lokalite v Nižnej Myšli odborníci a dobrovoľníci v týchto dňoch pracujú na replike príbytku z doby bronzovej. Zároveň pripravujú aj náznakovú rekonštrukciu vstupnej brány do osady, ktorá tu stála pred zhruba 3500 rokmi. Verejnosť si aj tieto stavby môže pozrieť v nedeľu (9.8.) počas tradičného podujatia Návrat na Várhegy.

"Je to kolový dom, konštrukcia nesie rákosovú strechu, steny sú vypletané prútím a následne omazané hlinou v niekoľkých vrstvách. Dovnútra sa urobí pec a zariadi sa interiér," priblížil stavbu na bývalej akropole pre TASR archeológ Ján Rákoš z Východoslovenského múzea (VSM).

V priestore bývalej centrálnej osady vidno pôdorysy odkrytých obytných objektov. Archeológovia sa spolu s nadšencami a členmi rôznych občianskych združení postupne snažia oživiť túto lokalitu a priblížiť, ako to tu v dávnej minulosti vyzeralo. Už od roku 2012 na vŕšku Várhegy stojí replika zrubovej chalupy z doby bronzovej.

Štvrtý ročník podujatia Návrat na Várhegy začína v nedeľu o 13.00 h. Jeho súčasťou budú ukážky rôznych remesiel od praveku po súčasnosť. Hrnčiarske dielne budú zamerané na výrobu keramiky v rukách i na hrnčiarskom kruhu. Návštevníci sa dozvedia postup výroby keramických nádob od prípravy materiálu, samotnej výroby až po výpal v jame. Uvidia tiež remeselné spracovanie bronzu, jeho tavenie a odlievanie. Prezentovaná bude aj výroba textilu na tkáčskom stave a výroba drôtu ťahaním. Deti budú mať možnosť vyrobiť si rôzne drôtené šperky, zajazdiť si na koňoch či skúsiť streľbu z luku. V škole mladých archeológov si vyskúšajú odkrývanie nálezov. Najkrajšie a najvzácnejšie nálezy z lokality si návštevníci budú môcť prezrieť v Myšľanskom obecnom múzeu.

Pred zhruba 3500 rokmi stála na miestnej vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím opevnená osada, ktorá bola dôležitým mocenským centrom. V médiách sa táto lokalita neraz označuje podľa slávneho starogréckeho mesta ako "slovenské Mykény". Už od roku 1977 na tomto mieste realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) výskum pohrebiska a VSM od roku 1988 výskum opevnenej osady a akropoly.

Video: NIŽNÁ MYŠĽA: Replika príbytku z doby bronzovej


Počas štvrtého ročníka podujatia Návrat na Várhegy v Nižnej Myšli bude verejnosti predstavená druhá replika príbytku z doby bronzovej vybudovaná na akropole opevnenej osady I., ktorú od roku 1988 skúma Východoslovenské múzeum v Košiciach. Pred zhruba 3500 rokmi stála na miestnej vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím opevnená osada, ktorá bola dôležitým mocenským centrom. V médiách sa táto lokalita neraz označuje podľa slávneho starogréckeho mesta ako "slovenské Mykény". Už od roku 1977 na tomto mieste realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) výskum pohrebiska a VSM od roku 1988 výskum opevnenej osady a akropoly. Na snímke výstavba kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015.
Foto: TASR


Na snímke výstavba kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015.
Foto: TASR


Na snímke archeológ Ján Rákoš ukazuje interiér kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015.
Foto: TASR


Na snímke výstavba kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015.
Foto: TASR


Na snímke výstavba kolového domu v Nižnej Myšli 7. augusta 2015.
Foto: TASR