Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Nová publikácia o Michalovciach má zmapovať históriu športu v meste

Na archívnej snímke nová socha cyklistu na námestí v Michalovciach 2. októbra 2018. Foto: EASYFOTO TASR - Michaela Zdražilová

Prvá časť edície História Michaloviec mapovala históriu židovskej obce v meste, druhá sa venovala Michalovciam ako sídlu Zemplínskej župy v rokoch 1919 – 1922.

Michalovce 5. júna (TASR) – V poradí štvrtá publikácia o histórii mesta Michalovce má zmapovať športový život v meste. Ambíciou nového prírastku edície História Michaloviec je predovšetkým "vyplniť medzeru" v poznatkoch o počiatkoch športových aktivít. Vyčlenenie 20.000 eur z rozpočtu samosprávy na jeho vznik schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom májovom zasadnutí.

"Historici s istotou tvrdia, že počiatky organizovanej podoby športu v meste siahajú do 19. storočia, konkrétne do olympijského roku 1896," uviedla vedúca organizačného oddelenia mestského úradu Natália Slaninková v dôvodovej správe schváleného materiálu, odvolávajúc sa na dobovú správu v miestnych novinách. Má hovoriť o snahe vybudovať prvú mestskú korčuliarsku dráhu a založiť korčuliarsky spolok. Aj napriek tomu mnohé športy "nadväzujú" na svoju tradíciu až z obdobia po roku 1944, výnimkou je futbal, ktorý má svoje pôsobenie v meste vedecky zdokumentované od roku 1912.

Podľa Slaninkovej slov však slovenské a zahraničné archívne materiály poznatky o michalovskom športe v prvej polovici 20. storočia prinášajú. Publikácia, ktorá ich má predstaviť, má do mestskej edície pribudnúť v roku 2022.

Prvá časť edície História Michaloviec mapovala históriu židovskej obce v meste, druhá sa venovala Michalovciam ako sídlu Zemplínskej župy v rokoch 1919 – 1922 a tento rok má vyjsť publikácia o histórii armády počas obdobia Československej republiky.