Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Nové odpadové centrum v Krompachoch výrazne zlepší triedenie zberu

Na snímke minister životného prostredia Slovenskej republiky Peter Žiga počas slávnostného spustenia do prevádzky novej čistiarne odpadových vôd v Spišskej Novej Vsi 9. februára 2016 Foto: TASR - Oliver Ondráš

Systém zberného dvora doplní súčasný systém separovania odpadu prostredníctvom zberu priamo od domu.

Krompachy 9. februára (TASR) – Nové odpadové centrum, ktoré dnes otvorili v Krompachoch, má výrazne zlepšiť triedenie zberu. Projekt Centra odpadového hospodárstva – Krompachy je zameraný na vybudovanie zberného dvora odpadov a zintenzívnenie separovaného zberu komunálnych odpadov v meste. Financovaný bol zo zdrojov Európskej únie.

„Verím, že vybudovanie zberného dvora i vylepšený systém triedeného zberu komunálnych odpadov zásadne zvýšia intenzitu separovania odpadu v meste,“ konštatoval po otvorení centra minister životného prostredia Peter Žiga. Systém zberného dvora doplní súčasný systém separovania odpadu prostredníctvom zberu priamo od domu. Tým vzniká predpoklad vysokej účinnosti separovaného zberu jednotlivých zložiek komunálnych odpadov.

Za takmer 2,2 milióna eur sa v rámci projektu podarilo vybudovať prevádzkový objekt, prístrešky pre technológiu a ďalšiu techniku, spevnené plochy, oplotenie areálu a časť pre spracovanie štiepky. Technologické vybavenie tvorí kolesový traktor s vlečkou, čelným nakladačom, dvoma štiepkovačmi a kontajnermi. Projekt bol z rozhodujúcej časti, takmer 2,1 milióna eur, hradený zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu.

Vybudovanie funkčnej zberovej infraštruktúry by malo podľa ministra viesť k zvýšenému triedeniu komunálnych odpadov v obciach. Takto vytriedený odpad je možné iba zhodnotiť, nie skládkovať, nakoľko nový zákon o odpadoch zavádza aj zákaz skládkovania vytriedených zložiek komunálnych odpadov.

„Všeobecne máme na Slovensku veľmi zlé výsledky, čo sa týka triedenia odpadu, oproti iným krajinám vyspelej Európy sme na chvoste, a kým v Nemecku či Rakúsku ľudia triedia až 80 percent svojho odpadu a 20 percent skladujú na skládkach, tak u nás je to presne naopak. My máme záujem aj prostredníctvom takýchto investícií do infraštruktúry odpadového hospodárstva motivovať ľudí, aby triedili odpad, aby mestá mali lepšie podmienky na triedený zber a vysporiadanie sa so svojím odpadom, a tým pádom sme v rámci výzvy na odpadové hospodárstvo podporili takéto projekty, ako je v Krompachoch,“ uzavrel minister.