Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

O návrhu úľav na MHD pre rekonštrukciu tratí rozhodnú košickí poslanci

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Zverejnený návrh zahŕňa predĺženie doby platnosti jednorazových cestovných lístkov a časových lístkov a rozšírenie okruhu bezplatne prepravovaných cestujúcich.

Košice 12. júna (TASR) – Kompenzácie pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Košiciach, ktoré navrhlo mesto vzhľadom na pokračujúcu rekonštrukciu električkových tratí, budú predmetom rokovania mestského zastupiteľstva (MsZ) 22. júna. Úprava tarify Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) pre MHD má byť účinná v prechodnom období od 1. júla do 31. októbra 2015, kedy by mali byť ukončené posledné práce na električkových tratiach.



Zverejnený návrh zahŕňa predĺženie doby platnosti jednorazových cestovných lístkov a časových lístkov a rozšírenie okruhu bezplatne prepravovaných cestujúcich. Materiál na rokovanie poslancov predkladá viceprimátor Martin Petruško.

Podľa neho sa bude v prechodnom období jednorazový neprestupný lístok na MHD do štyroch zastávok považovať za prestupný lístok na 30 minút. Prestupný lístok na 30 minút bude platný 60 minút.

Predĺži sa aj platnosť časových cestovných lístkov - lístok na 30 dní sa predĺži o sedem dní, lístok na 90 dní o 21 dní a lístok na 180 dní o 30 dní. Táto dodatočná doba platnosti v plnom rozsahu má platiť, len ak pôvodná platnosť časového lístka zasahuje do celého prechodného obdobia.

Pozrite si galériu z rekonštrukcie trate:


Ak doň zasahuje v menšom rozsahu, platnosť sa predĺži len o alikvotnú časť (AČ) dodatočnej doby platnosti. Tá sa vypočíta podľa vzorca AČ = D x (P/M). D je pritom dodatočná doba platnosti príslušného časového lístka (t. j. 7, 21 alebo 30 dní), P je počet dní pôvodnej doby platnosti príslušného časového lístka v prechodnom období (od 1.7. do 31.10.2015) a M je maximálny počet dní, ktorým mohla pôvodná doba platnosti príslušného časového lístka zasiahnuť do prechodného obdobia (t. j. 30 v prípade časového lístka na 30 dní, 90 v prípade lístka na 90 dní a 123 v prípade lístka na 180 dní). Takto vypočítaná alikvotná časť dodatočnej doby platnosti "sa zaokrúhľuje na celé dni podľa platných matematických pravidiel zaokrúhľovania". DPMK na svojej webovej stránke zverejní kalkulátor na výpočet tejto predĺženej doby platnosti.

Pre vodičov áut majú byť cesty MHD v prechodnom období počas pondelkov a piatkov bezplatné. Podmienkou je preukázanie sa vlastným vodičským preukazom a technickým preukazom motorového vozidla, ktorý však nemusí obsahovať meno držiteľa vodičského preukazu.

"Vzhľadom na prebiehajúcu modernizáciu električkových tratí sú obyvatelia a návštevníci mesta obmedzení pri využívaní MHD a cestovanie je pre nich komplikovanejšie a časovo náročnejšie ako pred jej začatím," zdôvodňuje návrh úľav vedenie mesta a DPMK.