Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

O post predsedu KSK zabojuje krajský poslanec Rastislav Trnka

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Trnka bude kandidovať ako nezávislý, podporujú ho pravicové subjekty OĽaNO-NOVA, SaS, Šanca a Zsolt Simon.

Košice 30. mája (TASR) – Krajský poslanec Rastislav Trnka dnes oznámil svoju kandidatúru na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK). Podporujú ho pravicoví politici, ale aj známe osobnosti.

"Hlavným dôvodom a hlavným motívom je, že je čas na zmenu. Je čas zmeniť to, čo tu máme niekoľko rokov. Je čas sa začať podieľať na správe veci verejných slušne, odborne a transparentne. Toto sú hlavné motívy a dúfam, že s mojím odborným tímom to zvládneme," povedal ku svojej kandidatúre Trnka s tým, že je čas robiť politiku lepšie, poctivejšie, s reálnymi riešeniami, bez kradnutia a rodinkárstva.

Trnka bude kandidovať ako nezávislý, podporujú ho pravicové subjekty OĽaNO-NOVA, SaS, Šanca a Zsolt Simon. Tieto subjekty dnes symbolicky spečatili svoju podporu podpisom Dohody o podpore vo voľbách a povolebnej spolupráci. So stranami KDH a Sme rodina – Boris Kollár rokovania podľa Trnku ešte stále pokračujú.

Predstavení boli aj jednotliví členovia pracovného tímu. Jozef Ondáš (zakladateľ T-Systems) je odborným garantom pre ekonomické otázky a zamestnanosť. Poslanec NRSR a zároveň KSK Oto Žarnay bude viesť pracovnú skupinu pre školstvo. Vladimír Ledecký bude mať na starosti riešenie rómskej problematiky po vzore Spišského Hrhova, kde momentálne pôsobí ako starosta obce.

"Všetci títo ľudia majú svoj morálny kredit a reálny príbeh s pozitívnymi výsledkami. Takýchto ľudí si vážim a chcem sa takýmito ľuďmi obklopovať aj naďalej. S ich prispením chcem priniesť vyššiu kvalitu života ľuďom v kraji, pretože je na to najvyšší čas. Je čas mať sa lepšie," podotkol Trnka.

Antikorupčný program a projekt Transparentnej župy si zobral za svoje samotný kandidát. "Sedem rokov v meste Košice a štvrtý rok na KSK upozorňujem na korupčné a netransparentné správanie. Jednoducho moja predstava o transparentnom a efektívnom hospodárení s verejnými zdrojmi je diametrálne odlišná," povedal Trnka.

Krajský poslanec zdôraznil, že aj keď jednotlivé časti programu majú na starosti odborní garanti, program sa bude kreovať najmä v regiónoch spolu s ľuďmi. Volebnú kampaň, ktorú chcú financovať z viacerých zdrojov, povedie občiansky aktivista Ladislav Lörinc. Ako povedal, náklady sa budú pohybovať v rozmedzí, ktoré im dovoľuje zákon, čo znamená maximálne vynaložia 250.000 eur.