Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Obnova hradu Slanec bude pokračovať stabilizáciou múrov

Slanský hrad týčiaci sa nad obcou Slanec v okrese Košice Foto: TASR/František Iván

Obnovu dominanty širokého okolia realizuje obec v spolupráci s občianskym združením Zachráňme hrad Slanec.

Slanec 30. apríla (TASR) – Práce na obnove hradu Slanec pod rovnomennou obcou v okrese Košice okolie budú podľa plánov pokračovať aj tento rok. Po minuloročnom zastrešení veže je projekt zameraný na stabilizáciu palácového múra s gotickým oknom, ako aj obnovu poškodenej severozápadnej bašty.

"Chceme tohto roku na hrade zamestnať cez úrad práce 15 pracovníkov, z toho piatich odborných a desiatich pomocných. Výberové konanie na pracovníkov už beží. Predpokladám, že práce v trvaní šiestich mesiacov by mohli začať v polovici mája," uviedol dnes pre TASR starosta Slanca Jozefa Bela.

Obnovu dominanty širokého okolia realizuje obec v spolupráci s občianskym združením Zachráňme hrad Slanec. Z dotačného programu Obnov si svoj dom Ministerstva kultúry SR žiadali na tohtoročný projekt zhruba 29.000 eur. "Ešte nevieme, ako nám príde schválený rozpočet a ktoré položky nám vyškrtajú," konštatoval starosta.

Súčasťou projektu je archeologický a architektonicko-historický výskum, vrátane projektovej dokumentácie na obnovu vnútra veže. V nej by malo viesť schodisko na predpokladanú vonkajšiu vyhliadku, ktorá by mala v budúcnosti lákať návštevníkov.

Vlani sa uvažovalo nad tým, že obnovenie vnútrajška veže zvanej Nebojsa by sa mohlo realizovať v tomto roku. Na základe odporúčaní odborníkov sa však uprednostnila záchrana hradných múrov. "Veža bude musieť nateraz počkať, pretože je pod strechou, takže je chránená. Musíme sa pustiť do stabilizácie múra paláca, kde sa nachádza ten najvzácnejší prvok, to je to gotické okno, keďže pod ním je masívny výpadok muriva. Rovnako nás čakajú práce na severozápadnej bašte, ktorá je taktiež dosť poškodená, či už zo strany fasády alebo vnútornej strany nádvoria," vysvetlil Belo.

Slanecký alebo tiež Slanský hrad bol zničený už v roku 1679 počas povstania Imricha Tökölyho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď dal majiteľ Jozef Forgáč zrekonštruovať centrálnu hradnú vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža postupne chátrať a v roku 1945 vyhorela.

Slanský hrad týčiaci sa nad obcou Slanec v okrese Košice
Foto: TASR/František Iván