Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Ombudsman preverí útvar policajného zaistenia cudzincov v Sečovciach

Na snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre intenzívnu trojdňovú návštevu sa Dobrovodský rozhodol na základe sťažností, ktoré mu osobne avizovali cudzinci počas jeho neohlásenej návštevy 13. apríla 2023.

Sečovce 5. júna (TASR) - Neohlásenú kontrolnú návštevu Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach (okres Trebišov) v pondelok začal verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský spolu s právnikmi z jeho kancelárie. Kontrola bude trvať podľa potreby až do stredy (7. 6.).

Zameria sa na prístup príslušníkov Policajného zboru (PZ) k zaisteným osobám, kvalitu stravy, podmienky zaistenia, prístup k zdravotnej starostlivosti, ale aj na využívanie obmedzovacích a donucovacích prostriedkov. Ako informovala Kancelária VOP, "s osobami budú vedené osobné rozhovory, kontrolované budú priestory a súvisiace dokumenty".

Pre intenzívnu trojdňovú návštevu sa Dobrovodský rozhodol na základe sťažností, ktoré mu osobne avizovali cudzinci počas jeho neohlásenej návštevy 13. apríla 2023. "Vtedy som mal možnosť sa s cudzincami porozprávať bez prítomnosti policajtov. Z úst cudzincov vtedy zazneli sťažnosti na neprimerané používanie obmedzovacích a donucovacích prostriedkov zo strany policajtov (napríklad preventívne používanie slzotvorného plynu), na nemožnosť kontaktovať blízke osoby v cudzine alebo na neumožnenie spojiť sa listom s Kanceláriou verejného ochrancu práv," uviedol.

Osobitne bude skúmať, v akom rozsahu sa používajú tzv. samotky, čiže priestory s oddeleným režimom zaistenia. Už v apríli požiadal vedenie útvaru o zaslanie celej relevantnej dokumentácie. "Tú sme dostali a podľa nej budeme viesť hĺbkovú kontrolu. O výsledkoch a prípadných navrhnutých opatreniach budem informovať ministra vnútra, Prezídium Policajného zboru a verejnosť. Ak si zistenia vyžiadajú návrh legislatívnych zmien, tieto odporučím poslankyniam a poslancom Národnej rady SR," dodal ombudsman.