Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Opera Štátneho divadla Košice uvedie Symfóniu žalostných piesní

Na snímke Slávka Zámečníková, sólistka Viedenskej štátnej opery počas skúšky opery 3. symfónie Henryka Góreckého, známej ako Symfónia žalostných piesní v Košiciach 19. novembra 2021 v Kunsthalle. Foto: TASR - František Iván

Sólistkou večera bude sólistka Viedenskej štátnej opery Slávka Zámečníková. Dielo s orchestrom opery hudobne naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič.

Košice 19. novembra (TASR) – Opera Štátneho divadla Košice (ŠDKE) uvedie v sobotu (20. 11.) premiérovo 3. symfóniu poľského skladateľa Henryka Góreckého, takzvanú Symfóniu žalostných piesní. Koncert sa uskutoční v Kunsthalle o 19.15 h.



„Je to jedno z najhlbších diel koncertnej literatúry a hovorí o smútku, ale i o nádeji. Je venované všetkým ľuďom trpiacim na svete, ale má v sebe niečo mimoriadne, a to je ten ľudský hlas, ktorý predstavuje nádej, krehkosť, bolesť,“ povedal pre TASR riaditeľ opery Roland Khern-Tóth s tým, že v prvej časti Górecki zhudobnil žalospev Márie nad jej synom, pochádzajúci z kláštora z 15. storočia. V druhej časti nápis z cely gestapa v Zakopanom a v tretej sliezsku ľudovú pieseň z času poľských povstaní, opisujúcu žiaľ matky nad synom padlým vo vojne.

Sólistkou večera bude sólistka Viedenskej štátnej opery Slávka Zámečníková. Dielo s orchestrom opery hudobne naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič.
Na snímke Slávka Zámečníková, sólistka Viedenskej štátnej opery počas skúšky opery 3. symfónie Henryka Góreckého, známej ako Symfónia žalostných piesní v Košiciach 19. novembra 2021 v Kunsthalle.
Foto: TASR - František Iván

Symfónia žalostných piesní zaznela prvýkrát v roku 1977 na festivale vo francúzskom Royane. Ako za ŠDKE uviedol Svjatoslav Dohovič, toto dielo si vtedy nikto obzvlášť nevšimol. Kritika symfóniu označila za spiatočnícku. „V roku 1993 sa však v rebríčku najhranejších hitov vo Veľkej Británii objavilo CD s nahrávkou tohto diela s americkou sopranistkou Dawn Upshaw pod taktovkou Davida Zinmana. V USA sa udržala 38 týždňov na čele rebríčka klasickej hudby a predalo sa celkovo viac ako milión CD nosičov,“ pripomenul s tým, že v poslednej dekáde minulého storočia sa stala jedným z najväčších hitov modernej klasickej hudby.