Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Opoziční mestskí poslanci žiadajú kontrolu v bytovom podniku

Tlačová konferencia pri príležitosti ustanovujúceho valného zhromaždenia občianskeho združenia Východoslovenská investičná agentúra v Košiciach 16. februára 2015. Na snímke zľava Radoslav Čuha, Richard Raši, Peter Cacara, Juraj Banský, István Zachariáš, René Matlovič a Ladislav Mirossay. Foto: TASR – František Iván

Zdôvodňujú to podozreniami, že osoby zodpovedné za vedenie spoločnosti so 100-percentnou účasťou mesta využívali zdroje bytového podniku na svoj osobný prospech.

Košice 27. marca (TASR) – Dôkladnú kontrolu v Bytovom podniku mesta Košice (BPMK) žiada skupina šiestich opozičných mestských poslancov. Zdôvodňujú to podozreniami, že osoby zodpovedné za vedenie spoločnosti so 100-percentnou účasťou mesta využívali zdroje bytového podniku na svoj osobný prospech. Podľa domnienok zhodnocovali svoje nehnuteľnosti vo svojom osobnom vlastníctve z verejných zdrojov.

Podnet hlavnej kontrolórke mesta dnes podali poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) Jaroslav Polaček, Marcel Gibóda, Alfonz Halenár, Miloš Ihnát, Miroslav Špak a Oto Žarnay. Kontrola sa má týkať zákonnosti, účinnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri hospodárení a nakladaní s majetkom a majetkovými právami v BPMK.

Denník košice:dnes informoval, že stavebné práce na byte technického riaditeľa BPMK Martina Pašku v minulosti robili zamestnanci mestského podniku. Paška podľa novín priznal "drobné práce" s tým, že všetko riadne objednal a zaplatil.

V reakcii pre novinárov dnes Paška odmietol podozrenia zo zneužitia a uviedol, že BPMK je otvorený akejkoľvek kontrole. Iniciatíva zo strany poslancov je podľa neho hrubým znevažovaním zamestnancov bytového podniku a celej firmy. "Som presvedčený, že žiaden súkromný záujem som nepovýšil nad verejný záujem," zdôraznil. "Ja som žiaden byt bytovým podnikom nerekonštruoval, ale časť činností som objednal v roku 2012," dodal k prácam týkajúcich sa jeho bytu. Celkový profesionálny prístup zamestnancov je podľa neho kedykoľvek obhájiteľný. Na obhliadku vykonaných stavebných úprav dnes pozval poslanca Žarnaya.

Skupina poslancov v podnete žiada preveriť medializovanú nehnuteľnosť na Masarykovej ulici, ale aj iné objekty. "Z výpovedí tretích osôb sme rozšírili predmet kontroly aj na rekonštruované objekty na Pasteurovom námestí č. 6 a Pri Nemocnici č. 2," uviedol poslanec Ihnát na tlačovom brífingu pred bytovým domom, kde Paška býva. Podľa poslanca Halenára je podnet motivovaný snahou priniesť viac informácií o používaní prostriedkov mesta v BPMK.

Poslanci ďalej informovali, že podnetu predchádzala žiadosť z 18. marca, aby primátor Richard Raši na najbližšie rokovanie zastupiteľstva zaradil bod o správe konateľa BPMK o celkovom hospodárení podniku. Magistrát mesta Košice podľa nich zamietol ich iniciatívu na základe záverov z porady primátora. 

"Nemôžeme pripustiť ani len domnienky o tom, že vedúci predstavitelia mestských podnikov by mohli zhodnocovať svoje majetky za peniaze Košičanov," 
zdôvodnil podanie Polaček.

Všetci šiesti poslanci deklarovali, že na najbližšie mestské zastupiteľstvo predložia návrh na obmedzenie prijímania objednávok mestských podnikov od vedúcich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov.