Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Otvorenie nového urgentu v nemocnici v Šaci plánujú v apríli 2022

Snímka Nemocnice Košice-Šaca. Foto: TASR - Milan Kapusta

Projekt vybudovania nového urgentného príjmu je spolufinancovaný z eurofondov v celkovej sume vyše osem miliónov eur, pričom desať percent sumy uhradí nemocnica.

Košice 27. júla (TASR) – V nemocnici v košickej Šaci pokračujú práce na výstavbe nového urgentného príjmu s minimálnym a vzhľadom na pandemickú situáciu akceptovateľným časovým sklzom. Jeho slávnostné otvorenie sa predpokladá v apríli budúceho roka. Za skupinu Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí, o tom v utorok informovala Ivana Popluhárová.

"V súvislosti s otvorením urgentného príjmu vytvárame tím lekárov, ktorí budú kmeňovými zamestnancami tohto pracoviska, pretože v rámci pripravovanej stratifikácie nemocníc, navrhovanej Ministerstvom zdravotníctva SR, očakávame nárast počtu pacientov ošetrovaných na urgentnom príjme,“ priblížil plány šačianskej nemocnice jej riaditeľ Pavol Rusnák.

Projekt vybudovania nového urgentného príjmu je spolufinancovaný z eurofondov v celkovej sume vyše osem miliónov eur, pričom desať percent sumy uhradí nemocnica.

Za prvý polrok tohto roka, ktorý ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, v nemocnici hospitalizovali 7628 pacientov a vykonali 4826 operačných výkonov. Na gynekologicko-pôrodníckej klinike prišlo na svet 1030 bábätiek, čo je o 138 viac ako v rovnakom období minulého roka.

Vo vakcinačnom centre nemocnice, v ktorom sa denne zaočkuje približne 300 ľudí, od jeho otvorenia v marci podali už 21.724 očkovacích dávok. Nemocnica naďalej prevádzkuje vlastné mobilné odberové miesto, kde realizuje PCR a antigénové testovanie. „Jeho cieľom je minimalizovať riziko zavlečenia infekcie do nemocnice, čo môžeme dosiahnuť len pravidelným testovaním pacientov a zamestnancov, a čo najviac podporovať očkovanie personálu, pacientov a klientov, ktorí nás navštevujú,“ uviedol Rusnák. Za polrok v zdravotníckom zariadení realizovali 9469 antigénových a 14.141 PCR testov.

Nemocnica Agel Košice-Šaca na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva vstupovala do nového roka ako subjekt hospodárskej mobilizácie, ktoré umožňovalo vykonávať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Počas druhej vlny pandémie sme nastavili jasné procesy starostlivosti o pacienta s ochorením COVID-19. Vyriešila sa reprofilizácia lôžok pre covidových pacientov a v podobnej štruktúre sme pripravení reprofilizovať aj v prípadnej tretej vlne epidémie,“ zhodnotil riaditeľ. Výrazne sa pritom podľa neho zlepšila spolupráca s ostatnými zdravotníckymi zariadeniami z regiónu, s ktorými na dennej báze komunikovali preklady pacientov.