Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Ozbrojené sily upozorňujú na presun tankov Leopard v okolí Trebišova

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kolónu techniky budú sprevádzať vozidlá vojenskej polície a ozbrojených síl.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR upozorňujú na presun tankov Leopard 2A4 do výcvikového priestoru. Predbežne je plánovaný na štvrtok (11. 4.) na trase Trebišov - Nový Ruskov - Sečovce - Zbehňov - Malé Ozorovce - Veľké Ozorovce. Aktivita je súčasťou skúšok novozavedenej výzbroje. Kolónu techniky budú sprevádzať vozidlá vojenskej polície a ozbrojených síl. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Vzhľadom na špecifiká cestného presunu upozorňujeme verejnosť pre zachovanie vlastnej bezpečnosti na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky pri strete s kolónou, ako aj pokynov vojenskej polície," uviedol Zemanovič.

V priestoroch posádkového cvičiska Veľké Ozorovce sa tankisti podľa hovorcu s novými bojovými tankami zúčastnia na taktickom výcviku, ktorý preverí ich profesionalitu pri ovládaní modernej výzbroje a preskúša novoinštalované prostriedky komunikačných a informačných systémov tak, aby boli pripravení plniť základnú úlohu, ktorou je obrana obyvateľov Slovenskej republiky.

Tanky Leopard 2A4 sú súčasťou výzbroje trebišovského tankového práporu. Svojimi takticko-technickými parametrami podľa OS SR podstatnou mierou zvyšujú spôsobilosti pozemných síl. "Na zabezpečenie presunov po cestných komunikáciách sú vybavené pásmi s gumovými pätkami, ktoré zabraňujú poškodeniu povrchov ciest," doplnil hovorca.

Vzhľadom na celkovú hmotnosť tankov Leopard je prekonávanie mostov na trase presunu povolené jediným vozidlom, prechádzajúcim stredom mostovky, čo môže v týchto priestoroch spolu s obmedzenou rýchlosťou presunu spôsobovať krátkodobé zdržanie ostatných účastníkov cestnej premávky.

Za spôsobené obmedzenia sa OS SR vopred obyvateľom ospravedlňujú. Ako však zdôvodnili, v súčasnej zhoršenej bezpečnostnej situácii je potrebné udržiavať vycvičenosť tankových osádok.